Вести

ВУЧИЋ: ЕУ УВАЖИЛА ОГРОМАН НАПРЕДАК СРБИЈЕ

Европска комисија уважила је у Извештају о напретку огромне резултате Србије у 33 од укупно 34 поглавља, изјавио је вечерас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је Србија остварила значајан напредак на путу ка Европској унији, те да сматра да је, иако је реч о новој методологији и анализирању резултата, у највећем делу објективно приказано оно што је Србија направила.

Он је посебно истакао да је захвалан Европској комисији на позитивним оценама без раније уобичајеног "али", иако је свестан да ће многи да се фокусирају управо на она три одсто извештаја са примедбама, а не на оних 97 процената позитивно оцењених.

"Ако погледате резултате и оцене за земље у региону, Србија има чиме да се похвали, можда нешто више од осталих", рекао је Вучић.

Он је рекао да је ЕК у кључним сферама друштва, посебно у економији, нашла бројне добре резултате и велики напредак, као и да су уважени огромни напори које је Србија уложила да се сачува стабиност и добри односи у региону, а похваљене су и наше активности у вези са мигрантском кризом.

"По поглављима, у 33 од 34 анализирана поглавља Србија је остварила нарпедак. У једном делу је оцењен као известан, а у једном као добар напредак", рекао је Вучић и додао да само у оквиру једног поглавља речено да није било ни напретка ни назадовања.

То позитивно говори о нашој земљи, али остаје много тога да радимо у будућности, рекао је Вучић.

Према његовим речима, нисмо сагласни са свим примедбама, али је кључно да је констатован напредак у скоро свим областима.

"Захвалан сам Комисији, комесару Хану, Девенпорту, свима који су рекли да је Србија сигрно и недвосмислено на европском путу и на путу реформи", рекао је премијер.

Сигуран сам да можемо не само да будемо задовољни, него да грађани Србије после два данашња извештаја, ММФ-а и Европске кмисије, можемо да будемо поносни на себе и своју земљу, рекао је данас премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

"Знам да ми никад нисмо срећни и задовољни, али сложићете се да ако ММФ и ЕУ дају добре оцене сви добро разумеју да је Србија на сигурном и добром путу. На врло добром путу и да ће покушати да тај пут направи још бољим да би био бржи за бољи животни стандард што пре и верујем да уз велику енергију и очување регионалне стабилности то и можемо да остваримо", поручио је Вучић.

Све то, како је навео, позивитно говори о нашој земљи, али све то је обавеза да радимо много и даље, за шта се, додао је, темељно припремамо.

"Морамо да се понашамо озбиљно и одговорно али и начин на који се анализирају рад владе и одређене појаве, показују да и Европа озбиљно рачуна на Србију", поручио је Вучић.

Није данас, додао је, желео да анализира све детаље извештаја ММФ и ЕК, јер их има са којима се не слаже и то је, каже, изнео и шефу Канцеларије ММФ за Србију Џејмсу Руфу.

Речено му је, кад је изнео те примедбе, да одређене ствари иако су наведене као примедбе у суштини то нису.

Као пример је навео оцену да је Тужилаштво за ратне злочине било под притиском у неким случајевима, а на његову примедбу да притисака никако није било, речено је да нису долазили од владе нити извршних органа, већ да је је реч о полемикама у јавности.

"Мој је одговор био да не можемо да сносимо одноворност за јавни дискурс нити за другачија мишљења која се износе у јавности", рекао је Вучић.

За нас је, како је рекао, од кључног значаја да су најважније реформе добро прихваћене, мада у павосуђу, рецимо, нисмо ни ми задовољни, односно тзадовољни смо мање него они у Бриселу, јер желимо да борба против корупције и криминала мора да буде вођена али и да добије епилог у редовној процедури, јер закаснела правда није правда.

"Оно што нас чека на том путу не тиче се само правне државе, већ пре свега економског опоравка и напретка, јер, рецимо јапанске фирме неће да дођу у србију док не отворимо поглавља 23 и 24, кад им буде јасно да овде функционише правна држава", навео је Вучић.

Поновио је да је Србија на сигурном и добром и јасном путу ка ЕУ у испуњавању мерила и критеријума европских вредности и то је данас речено и у Бриселу и Београду, да је извештај такав као да га је он писао, те да је јасно шта смо урадили али и шта је пред нама.

"Све то знамо, али се некада правимо блесави и хтели бисмо без проблема и пречицом да обавимо нешто што није могуће", приметио је Вучић и додао да очекује да поглавља 32 и 35 буду отворена до краја године, а почетком 2016. поглавља 23 и 24, те да се нада да поглавље 32 о финансијској контроли можемо врло брзо и да затворимо.

Део о медијима рационално написан

Премијер је изјавио да је део извештаја ЕК о слободи медија и изражавања прилично рационално написан и да нема неких великих примедби и поручио да ће се у наредном периоду радити на томе да се направи помак у тој области.

Како је навео, у разговору са европским пријатељима је рекао да и они сносе можда и већи део одговорности имајући у виду број медија који финансирају и да "мало погледају" да то буде на транспарентнији начин и да знамо ко и кога финансира и како и да то допринесе да имамо боље резултате.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да "не желимо са тиме да се играмо" прихватамо наш део одговорности, да ће се радити да се имплементрирају закони које је и ЕУ оценила као добре, да се појача значај транспарентности финансирања медија...

"Наш циљ је да постигнемо напредак у свим областима", рекао је премијер и додао да је за њега најважније то што је ММФ говорио и шта су наши економски планови и програми.

Вучић је додао да све иде заједно, да извештаји ММФ и ЕК доносе бољи економски, правни и економски амбијент и много говоре и Србији.

Међутим, упозорио је, многи ће се "ухватити" за она три одсто у извештају у односу на 97 одсто онога што је добро и позитивно у њему.

Србија ће дати Сребреници озбиљну донацију

Премијер Србије поручио је данас, уочи инвестиционе конференције "Сребреница 2015", да ће Србија тој општини у БиХ дати значајну донацију у новцу и веома значајну донацију у неопходним јавним објектима, односно финансирању њихове изградње.

"То ће бити велики и озбиљан новац којим порески обвезници Србије и држава Србија желе да покажу колико нам је стало до добрих међусобних односа Бошњака и Срба", истакао је премијер на прес конференцији.

Он је додао да његова влада много ради на унапређењу односа Бошњака и Срба: "Желимо да градимо озбиљнију и бољу будућност и ја то говорим и на местима где ми то не доноси популарност", истакао је Вучић.

Премијер Србије је убеђен, каже, да ради праве ствари за будућност.

Упитан и за захтев Сребренице за одштету због поплављеног земљишта након изградње Хидроелектране Перућац, Вучић је рекао да се на томе ради и разговара, да је то питање четири општине, те да је то питање више за Републику Српску и целу БиХ.

"Интересантно је да једино ја не бежим шта су обавезе Србије, а сви други потенцирају шта неко други би требало да каже о том питању, па нико не прича о акцизама на пива и како је угрожена пиварска индустрија. Ја ово први пут помињем, али имамо и ми своје захтеве према БиХ, не само РС и БиХ према Србији, али ја не идем сутра да истичем те захтеве, њих сам изнео у Сарајеву, јер озбиљни људи то раде тет-а-тет и не шире у јавности", рекао је Вучић.

Верујем у успешан расплет отмице у Либији

Србија је у контакту са особама које разговарају са отмичарима двоје српских државаљна у Либији, рекао је Вучић и истакао да верује да ће тај случај ускоро бити успешно решен.

"Верујем да ћемо, да не одређујем кад, тај важан задатак за нашу државу, а важан да бисмо спасили живите наших грађана, са успехом да обавимо", рекао је Вучић.

Он није износио више детаља. Рекао је да је Србија у контатку са лицима која разговарају са отмичарима све време, да сваког часа добијамо нове информације, да некад долазе различите информације и захтеви, али да верује да ће тај "важан задатак" бити обављен са успехом.

Просветарима 7.000, уместо 6.000 динара

Премијер је изјавио да ће просветни радници добити једнократну помоћ од 7.000 динара, а не 6.000 динара, колико је предвиђено законом који је у скупштинској процедури.

Вучић је на конференцији за новинаре поручио свима који кажу да је то "увреда" за просветаре да они исплате по хиљаду динара некоме, али да не доведу државу до банкротства.

"Пошто неки кажу да је све мало увек, нека нам обезбеде то, нека нам поклоне, па ћемо ми пола да сачувамо и да потрошимо на неки други начин", приметио је премијер.

Он је рекао да је то иста прича као и она око Танјуга: "Диван нам је Танјуг, много га волимо, а ни динара не бисмо дали, па чак ни од својих огромних плата од пет, шест или седам хиљада евра, да платимо те колеге, који имају плату од 30 или 40.000 динара, али смо у стању да критикујемо неке друге, који су се борили да то сачувају, али који нису успели да пронађу довољно добру понуду", рекао је председник владе.