Вести

ВУЧЕВИЋ: НАПАДАЈУ МЕ ОНИ КОЈИ СУ ЗАТВАРАЛИ ФАБРИКЕ У НОВОМ САДУ И ВОЈВОДИНИ

Сумирајући резултате у претходној години, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже за „Дневник“ да увек може боље, али да је задовољан напретком у стварању још бољег пословног амбијента у граду, пре свега што се тиче привлачења инвеститора у чему су остварени солидни резултати.

- После дуго година добили смо нову индустријску зону уз аутопут Нови Сад – Београд, затим имамо две извесне инвестиције велике мултинационалне компаније у Новом Саду, где ће се наредних година отворити 5.000 радних места у производним погонима. То је велика ствар за град, а и за мене лично. Мислим да смо као град функционисали нормално, пристојно. Реализација буџета ове године ће бити боља него претходних година и нормално очекујемо да реализација буде још боља, још квалитетнија..

* Чиме нисте задовољни?

- Наравно имам и дозу незадовољства по питању функционисања неких сегмената у граду, пре свега што се тиче неких конкурса и поделе средстава из буџета. Нисам најзадовољнији како су средства распоређена.. Мислим да се некада олако решавају нека питања и трошење буџетских новца. На томе морамо порадити да буде дисциплина још већа. Зато смо у буџету за 2016. годину снизили текуће расходе, а повећали капиталне расходе, односно капиталне пројекте у буџету града, и 40 одсто буџета за 2016. годину је развојног карактера, односно средства су усмерена капиталним инвестицијама, на капиталне субвенције и капиталне пројекте. То је нешто што може да буде на понос граду.

* Критичари кажу да је буџет конципиран за предстојеће изборе?

- Напротив. Реализација кључних инвестиција је предвиђена за крај 2016. године, а то свакако није време када су избори, они ће тада бити увелико завршени. Да сам хтео да припремим предизборни буџет како кажу критичари, пре бих рекао критизери, повећао бих текућу потрошњу која је лакша, технички оперативна да у првом кварталу 2016. можемо реализовати. Али, напротив одлучио сам се за стратешки важније пројекте и другачију концепцију. Значи 2015. година је била изазовна, делимично сам задовољан, мислим да смо поправили ствари у неким сегментима и очекујем то и у другим сегментима. Очекујем да у 2016. години буде још боља политичка клима, да имамо једноставнију политичку ситуацију и јачу политичку подршку за мере које су пред нама.

* Шта је било градоначелнику најтеже у протеклој години?

- Свакако разговори са инвеститорима, затим одржавање комуналног сектора, а врло тешко питање је било и Радосно детињство, било је пуно разговора, пуно времена, пуно ангажмана, али то никад није узалудно. Поносан сам на сваки састанак, сваки сат, сваки минут, који сам проводио радећи на овом месту.Волео бих да сам био још успешнији и још посвећенији овом послу. Мени је велика част што сам градоначелник Новог Сада, са поносом и радошћу радим овај посао, који није ни мало лак, и који је веома захтеван. Очекујем да будемо још бољи у 2016. години.

* Због страних инвеститора и улагања у нова радна места били сте често изложени критикама опозиције.

- И сад сам на последњој седници Скупштине града замолио опозицију да ме што више напада. Зиста сам срећан што улажем у отварање радних места. С друге стране и не могу да очекујем да ме подржавају оне политичке странке чија политика је била да затварају фабрике. Они који су затварали фабрике по Новом Саду, Војводини и целој нашој држави Србији, не могу да разумеју да се данас чине напори да се отварају нова радна места. Кажу да је велика инвестиција, Волео бих да сам могао још више да дам и другим компанијама да се што више отварају радна места. Дај боже само да буде новца у буџету да пласирамо у нова радна места. То нам се једино и враћа у буџет. Овде ће нам се вратити и од закупнине, од пореза на зараде, од тога што ће неки људи који су данас можда на социјалним примањима имати радно место, овде ће нам се вратити и тако што ће грађевинска оператива да гради у радној зони север, платиће се порез на додатну вредност, купиће се опрема, неко ће да кува 5000 оброка за нове раднике у Новом Саду неко ће да превози 5000 радника, неко ће да води хигијену, неко ће да стара о обезбеђењу...Оба инвеститора су из аутомобилске индустрије. Кажу да на једног упосленог иде још троје запослених мимо фирме. Добијају посао упаво преко ових сегмената. Тако се покреће привреда. То је добра лична карта у разговору са другим инвеститорима, то је једино улагање које се враћа у буџет. Јако је лепо урађен кеј, али не враћа ни један динар у буџет.

* Кажу да ће код страних инвеститора радници имати мале плате..

- Па, те плате су 250 пута већа, него што људи данас имају. Немају никакву плату. Имаће плату, не највећу, али ће имати, имаће и пензијско и здравствено осигурање. Привреда је уништена и мора да се покрене. Чињеница је да имамо интересовање инвеститора да купују грађевинско земљиште у Новом Саду, имамо интересовање да се граде и много више зграда. Очекујем да у 2016. и 2017. дође до озбиљне покретање грађевинске оперативе у Новом Саду и то је велики плус. Нападају због спратност зграда. Дај боже да се гради. Ја нисам ни динар задужио град, враћам само дугове.

* Кад се очекују та нова радна места у тим америчким компанијама?

- Мислим да ће се у марту и априлу Лир почети са Далфилдом у луци Нови Сад , значи са тренинг центром, ту ће бити око 800 радних места, а Делфа у јулу и августу ће кренути са 1000. Пун капацитет очекујемо 2017 и 218, године. Немогуће да неко отвори фабрику и првог дана да почну да раде свих 2.000 или 3.000 људи. Значи они подижу капацитет, уходавају трениг центар да би подигли ниво производње. И то је све транспарентно кроз уговоре које те компаније имају, односно једна има, друга ће закључити са министарством привреде где се виде њихове обавезе према министарству привреде у Влади Рерублике Србије. Тако да ту нема неких нејасноћа и тајности. Али, морам да кажем да су инвеститори зачуђени непријатно изненађени непријатном атмосфером који се прави у Новом Саду. То нам је озбиљан проблем.

* Јесу то конкретно рекли?

- Добио сам званично да они то нису доживели нигде, што доживљавају у Новом Саду. Ево, морам да кажем да је једна од компанија послала допис да они то нигде нису доживели што доживљавају у Новом Саду. То је велика одговорност. Ја све разумем, и мишљење и конкуренцију, али понекад се понашамо и сувише мазохистички.

* Мислите ли да ће ова тема у кампањи бити злоупотребљена?

- Биће покушаја, али је то неозбиљно. Знате грађани све разумеју. Да је то тако како они мисле, ту пре свега мислим на Демократску странку, они би уживали већу подршку грађана. Мени је политички идеално да ме нападају што улажемо у радна места. Јер, грађани такве нападе не само да не прихватају, него их то иритира. Па како мислите да дођу инвеститори, да их уберете па ће они доћи баш у Нови Сад? Инвеститорима је лако да се одлуче за други град и за другу државу. Србија води велику утакмицу тржишну и са Македонијом, Румунијом, Бугарском и Мађарском . Са целим окружењем за довлачење инвеститора. А овде унутар Србије морате као град да будете конкурентни са другим градовима..

* Какву изборну кампању очекујете?

- Очекујем да ће се свако понашати у складу са својим опредељењима. Не могу да утичем на друге, знам како ће СНС водити кампању. То ће бити отворена кампања, тражићемо што више и што чешће контакте са грађанима. Наравно разговараћемо о нашим резултатима и нашим промашајима, грешкама, Не бежим од тога да заједно упоредимо и видимо и плусеве и минусеве. Да ли ће неко други правити покушај подизања тензије, мислим да, па видите да неки помињу повратак у деведесете. Мене интересује 2016. година, и 2017. Увелико чекам 2016. да се заврше лепе и добре ствари у Новом Саду.

* Каква су искуства градоначелника када је реч о владајућој коалицији коју чине већи број политичких странака?

- Вероватно бих могао о томе да напишем мали приручник Ова је једна од најсложенијих коалиција и у таквим околностима није лако доности одлуке, не задуживати град, чувати финансијску стабилност и довести инвеститоре и враћати туђе дугове. То није једноставно мора да се има осећај за балансирање. Волео бих да буде што мање странака укључених у градску позицију након следећих избора. То је моја жеља, и надам се да ће то бити жеља и грађана Новог Сада. Лакше, јефтиније и ефикасније. Једноставније је тако водити град.. Надам се да ћемо имати чврсту и јасну већину.

Најодговорнији задатак у отаџбини

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је припаднике Прве бригаде Војске Србије који се налазе на задатку у Копненој зони безбедности на локалитету Горњи Вртогош и припаднике новосадског одреда жандармерије који су на задатку у Прешеву. Вучевић је на локалитету Горњи Вртогош рекао новинарима да је поносан на чињеницу што је у могућности да уз одобрење министра одбране и начелника генералштаба посети припаднике Прве бригаде и пренесе им поздраве из Новог Сада.

„Припадници Прве бригаде Војске Србије налазе се на најодговорнијем задатку у нашој отаџбини, а како се ради о нашим комшијама из Новог Сада најмање што смо могли да урадимо је да током ових дана када су углавном све породице на окупу дођемо и пружимо им подршку”, рекао је Вучевић.

Он је појаснио да се још од 9. новембра са командантом Прве бригаде Војске Србије бригадним генералом Жељком Петровићем договорио да обиђе припаднике Војске који су у Копненој зони безбедности.

Након обиласка припадника Прве бригаде Вучевић је са сарадницима обишао и седиште новосадске јединице жанадармерије у Прешеву где је од старешина упознат са активностима које жандармерија спроводи

Извор: "Дневник"