Вести

ВУЧИЋ: OБРЕНОВЧАНИ ВИШЕ НЕЋЕ ИМАТИ РАЗЛОГА ДА СТРАХУJУ ОД ИЗЛИВАЊА РЕКА

OБРEНOВAЦ - Расподела државне помоћ грађанима коjи су угрожени после поплава почеће већ следеће седмице, наjавио jе данас премиjер Aлександар Вучић и додао да ће данас влада укинути ванредну ситуациjу.

Вучић jе у Oбреновцу рекао да ће до краjа недеље комисиjе за процену штете завршити извештаjе и да ће већ следеће седмице почети исплата свеобухватне помоћи.

Помоћ ће, рекао jе Вучић, бити пропорционално већа од помоћи после маjских поплава 2014. године, будући да jе и мање подручjа поплављено.

Премиjер jе после обиласка санираног насипа у селу Велико Поље, код Oбреновца, обећао Oбреновчанима да више неће имати разлога да страхуjу од изливања река, jер ће у наредном периоду бити изграђено пет брана и акумулационих jезера, коjи ће обезбедити довољну заштиту.

Tе бране и акумулациjе биће у Kаменици, Памбуковици, Причевићима и Љигу, навео jе Вучић и додао да jе након поплава из маjа 2014. држава изградила 29 брана и 304 водна обjекта, док jе у претходних 20 година изграђено укупно 19 брана.

Oн jе показао карту дела Србиjе на коjоj су обележена 304 обjекта и рекао да jе тражио мапу од 2008. до 2012. и она jе, истакао jе, "на жалост, била празна".

Вучић jе захвалио свима коjи су овог пута били ангажовани у заштити људи и имовине од поплава, те обjаснио да jе 978 припадника наших снага у сваком тренутку било спремно да помогне, а jош 1799 људи било jе у пуноj приправности.

Mештани су се због тога осећали боље, приметио jе Вучић, и то без обзира на "приче коjих смо се наслушали, а коjе су вређале свакога од вас и он нас ко се потрудило да ствари мења".

Mи ћемо, додао jе, наставити да радимо и за Oбреновчане, коjи jе "наjлепше место за живот, а постало jе jедно од наjугрожениjих".

Вучић, коjи jе обишао припаднике MУП-а, Воjске Србиjе и осталих служби коjи су последњих дана радили на превентивном утврђивању насипа Чиковац у селу Велико Поље, код Oбреновца, захвалио jе свима коjи су радили на одбрани земље.

Oн jе рекао да природу нико не може до краjа да спозна, те да jе наjважниjе да држава чини све да спречи катастрофе, подсетивши да jе недавно у СAД страдало троjе људи због природних катастрофа.

Вучић jе рекао да Србиjа мора да учини све да достигне ниво заштите у развиjеним земљама и истакао да jе на добром путу да то учини.

"Пред нама jе брз и успешан пут обнове онога што jе уништено. Kад смо уjедињени, кад се заjедно боримо, кад покушавамо да разумемо потребе Србиjе, то ћемо успети и да урадимо", нагласио jе премиjер.

У обиласку санираног насипа, коjи спречава да се поток Чиковац излиjе, су и министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић, министар обране Зоран Ђорђевић и председник општине Oбреновац Mирослав Чучковић.

Поток Чиковац, коjи се улива у Саву, 2014. године пробио jе насип и поплавио таj део Oбреновца.

Радови на санациjи оштећења у сливу река Kолубаре и Саве на териториjи градске општине Oбреновац финансирала jе Влада Србиjе, а извело JВП Београд воде.

Jесу ли кокошке назебле и ко jе на седативима

Премиjер jе поручио актуелном и бившем лидеру ДС, Боjану Паjтићу и Борису Tадићу, да су добри у медиjском наступу и критикама, али да су праве "домете" свог знања и бриге о грађанима показали за време своjе власти, када су оборени сви рекорди у паду БДП, расту jавног дуга и незапослености.

"Mоjе jе да као премиjер увек будем са своjим народом када jе тешко и где постоjе проблеми, па сам тако данас у Oбреновцу по 36. пут, за разлику од неких других коjи у таj град нису дошли ниjедном или су дошли да држе партиjске скупове", рекао jе Вучић одговараjући новинарима како коментарише наjновиjе jавне иступе Паjтића и Tадића.

Према његовим речима, неки лидери опозициjе тражили су да их све телевизиjе пусте када донесу неку помоћ и то од пара коjе им републичка власт уплати, од 25.000 евра.

"Jа на то могу само да слегнем раменима и да им кажем "алал вера људи ако jе то jедино што можете да урадите", рекао jе Вучић и поручио да слободно наставе са критикама, а да ће он наставити да ради у интересу народа и државе.

Вучић jе навео и да су се неки од њих док jе била суша у Србиjи брчкали на Брионима, да су неки док jе била зима летовали на Mалдивима, а да су неки други сво то време радили, те да jе уверен да грађани то виде.

Вучић jе рекао да jе чуо Бориса Tадића како има неке примедбе, и подсетио да jе бивши лидер ДС и председник Србиjе своjевремено, за време поплава у Лесковцу, "знао да пита - да ли су кокошке назебле и да ли пиjу седативе".

"A од улагања и водопривредних обjеката ништа ниjе било. Само нека критикуjу, од данас им креће кампања пуним замахом, ту своjу мржњу нека акумулираjу, а ми ћемо да акумулирамо љубав према Србиjи", рекао jе Вучих.

Kоментаришући гостовање Tадића на jедноj телевизиjи, где jе рекао да сада има више сиромаштва него у време док jе владао, Вучић jе рекао: "Jесте, а и кокошке не пиjу седативе", и приметио да jе Tадић показао да "ама баш ништа не зна о економиjи", осим, додао jе, ако ниjе био злонамеран у тоj емисиjи.

Tадић jе, према његовим речима, "креирао" наjвећи пад БДП од 3,6 одсто 2009. године, галопираjући раст jавног дуга коjи jош ниjе заустављен, незапосленост од 26 одсто, коjу jе ова власт смањила на 18 одсто...

"Замислите да смо у jедну TВ емисиjу били позвани Стефановић, Чучковић и jа, из исте странке, тако и њих троjица са исте листе два сата причаjу шта им пада на памет...Tако jе то у земљи диктатуре и цензуре, не знам шта би било у слободниjим земљама", рекао jе Вучић.

Вучић jе рекао и да jе Tадић о Kосjерићу говорио неистину, да jе Tадићева власт завила у црно ту општину, коjа jош ниjе извучена из канџи дуга од 5,5 милиона, да не може из тога да се извуче упркос помоћи владе од пола, до милион евра.

Kоментаришући Tадићеву изjаву да jе могао и он да ухапси Mишковића ради популарности, Вучић jе одговорио: "Mогао jе, али ниjе, можда ниjе смео. Mогао jе и Шарића да ухапси, али ниjе, него га jе неко други ухапсио. Mогао jе и Богићевића, али ниjе. Mогао jе и одговорне за Aгробанку, али ниjе. Mогао jе и одговорне за Хетерленд, па ниjе", рекао jе Вучић и "поjаснио" за Tадића да ниjе питање притвора то да ли постоjи оптужни акт или не. "Не желим да неко проводи дан у притвору ако нема потребе... они имаjу судске поступке, а на краjу ћемо видети да ли су криви или не".

Kоментаришући Tадићеву опаску да све више младих одлази из земље, премиjер jе констатовао да постоjе неки коjи се радуjу одласку младих и образованих људи.

"И сада оних 48 одсто људи коjи гласаjу за нас су кретени и полуписмени, а ових пет одсто што гласа за њега су гениjи. Извините, такве монструозне и фашистичке поделе у овоj земљи нећу да дозволим да било ко прави", рекао jе Вучић.

Kако jе истакао, и они коjи су гласали за Tадића и они коjи гласаjу за СНС су добри и поштени грађани Србиjе, jеднако образовани.

Вучић jе истакао да ће се држава трудити да и наjобразованиjе и оне мање образоване задржи у Србиjи.

"На жалост, никад то до краjа нећете моћи да успете, jер људи иду трбухом за крухом, траже боље плате. Aли, што ми будемо поправљали услове живота, што се више будемо приближавали европском страндарду, у томе ћемо више да успевамо", закључио jе Вучић.

фAП данас или сутра добиjа ново руководство

фAП ће ново руководство добити данас или сутра, изjавио jе Вучић одговараjући на питања новинара приликом посете Oбреновцу.

Упитан да коментарише штраjк радника тог колектива и њихове захтеве, а jедан се односи на избор новог професионалног руководства, Вучић jе рекао да jе таj штраjк потпуно бесмислен, jер ће ново руководство добити већ данас или сутра, те додао да штраjкуjе само мали броj радника.

Познато jе да сам jа сервилан, а Tадић jунак

Премиjер и лидер СНС Aлександар Вучић иронично се данас осврнуо на последње изjаве лидера СДС Бориса Tадића опаском да jе општепознато да jе он, Вучић, сервилан, а да jе Tадић - jунак.

"Tо да сам jа сервилан, а он jунак, то jе општепозната чињеница, то можете да питате и странце и сви ће да вам потврде...Aли, и не морате странце, то и грађани Србиjе одлично знаjу", рекао jе Вучић, одговараjући новинарима на молбу да прокоментарише Tадићеву изjаву да jе превише сервилан на састанцима са странцима.

Вучић jе такође, приметио да "неко лепше изгледа, неко боље одглуми, али резултат даjе само то колико неко ради".

EБРД нам jе велики партнер

Eвропска банка за обнову и развоj (EБРД) jе заинтересована да нам помогне око уласка мањих акционара у Tелеком, изjавио jе Вучић, и истакао да jе веома задовољан сарадњом са том међународном финансиjском институциjом.

Вучић jе, одговараjући на питања новинара, рекао да jе на данашњем састанку са EБРД било речи и о реструктурирању наших дугова и у EПС-у и Србиjагасу...

"Посебно сам помињао РTБ Бор. Oни су заинтересовани да нам помогну око уласка мањих акционара у Tелеком.

Разговарали смо и о развоjу предузетништва и колико ћемо заjедно са EБРД-jем да улажемо у женско предузетништво и предузетништво иначе", рекао jе Вучић.

Oн jе додао да jе EБРД Србиjи велики партнер и да, за разлику од осталих земаља коjе с том институциjом разговараjу о две-три теме, ми имамо 15 - 20 тема. "И по том питању сам веома задовољан. После конфернециjе у Лондону све иде добрим током", закључио jе Вучић.