Вести

ВУЧИЋ: НА ВЕОМА СМО ДОБРОМ ПУТУ, СИГУРНОМ И СТАБИЛНОМ

БЕОГРАД - Премијер Александар Вучић најавио је данас повећање плата од 1. јануара 2016. учитељима и наставницима у основним и средњим школама за четири одсто, за запослене у здравству од три одсто, а универзитетским професорима и запосленима у војсци и полицији од два одсто.

Пензије ће, како је рекао, бити линеарно бити повећане за 1,25 одсто.

Повећање плате за три одсто добиће и запослени у установама социјалне заштите.

Премијер је нагласио да за администрацију, запослене у Скупштини, Председништву и министарствима није предвиђено повећање плата.

Оптерећење за буџет је далеко веће за повећање пензија, него плата, рекао је Вучић.

Образлажући повећања, премијер је рекао да је толико простора омогућено успешним спровођењем реформи, да се у овом тренутку није могло више, али да се он нађе да ће грађани, посебно у просвети и здравству, осетити бар неки бољитак, у чему ће им, како је навео, делом помоћи и одлука о томе да се претплата за РТС три пута смањи у односу на предложени износ.

Према његовим речима, сви пензионери, без обзира на то да ли су им раније пензије смањене или не, добиће линеарно повећање пензија за 1,25 одсто. Он је рекао да у Србији укупан број пензионера у Србији износи 1. 736. 154, од чега 60 одсто није било суочено са смањењем пензија, а који ће овим повећањем имати веће пензије него што су икада имали, и у реалном смислу због нулте стопе инфлације.

"Наша одлука је за све пензионере, како оне са ниским, тако и оне са већим примањима", нагласио је Вучић на данашњој конференцији за новинаре у Влади Србије поводом ревизије трогодишњег аранжмана из предострожности са ММФ-ом. Он је указао да то значи да ће пензионер који је имао 20.000 динара пензију, а није му смањивана, добијати 20. 250, онај који је имао 40. 000 имаће 40. 500, а онај који је имао 80. 000 имаће 81. 000 динара.

ММФ, према његовим речима захтевао је да повећање пензија буде ниже.

"Војска и полиција, упркос оцени ММФ да је полиција преплаћена, а војска добро плаћена, такође ће добити повећање од два процента поена", рекао је премијер Вучић.

На коментар министра финансија Душана Вујовића да се ради о скромним повећањима, Вучић је поново нагласио да он не мисли да је то мало и да никоме неће да се удвара.

Како је рекао, разговори са ММФ су били тешки и чак су и могли да буду и прекинути.

"Највећи проблем је био проценат повећања плата у просвети, највише за универзитетске професоре, јер ММФ сматра да су преплаћени", објаснио је председник владе.

Према његовим речима, све што је договорено са ММФ Србија је практично надмашила, што је ММФ и закључио. "Дефицит је нижи у сваком месецу, имали смо и суфицит. По први пут у новијој историји у плусу смо. То значи да смо много марљиивије радили", рекао је Вучић.

Како је рекао, Влада је покушала да народу олакша "свакако тежак живот". "На веома смо добром путу, сигурном и стабилном и зато смо направили фискални простор да повећамо плате и пензије. Не причам о краткорочним давањима, већ о дугорочном решењу", рекао је Вучић и додао да 7.000 динара једнократне помоћи о којој се причало не треба омаловажавати и критиковати.

Како је рекао, ко не жели тај новац, увек може да га врати у буџет Србије.

Према његовим речима, и здравствени радници би волели да добију тих 7. 000 динара, али да на жалост, то не може да им буде исплаћено.

Како је истакао, после 40 година, ове године нема ребаланса буџета. "Боље смо радили него што смо предвидели", истакао је премијер Србије.

Како је рекао, ово што ће бити издвојено није мало.

Србији се верује, са Србијом се не игра

Вучић је оценио да ће трећа ревизија са ММФ-ом бити одобрена, и да не верује да ће се око тога чак састајати Борд директора, јер је Србија одговорно радила.

"Србији се верује, са Србијом се нико не игра", поручио је он.

Најавио је и да ће Србија испунити све обавезе које се односе на рационализацију државне управе.

"Имамо 11.000 људи који су се пријавили за одлазак у пензију, а треба да оде 9.000. Проблем је што нисмо способни да пронађемо који су тих 9.000 који треба да оду", подвукао је он.

Критиковао је то што се сви баве неким другим пословима уместо тог важног, због чега смо у томе били веома спори и ММФ нам то, како каже, с правом замера.

Суштински нико неће бити отпуштен, али је неопходно да се види како је најбоље спровести рационализацију да се не би десило да оде читав један сектор, рекао је Вучић и закључио: "У овом послу каскамо услед моје грешке и грешке министара".

Имали смо за већа повећања,али бринемо о будућности

Вучић је изјавио да су, судећи само према постигнутим уштедама, плате и пензије могле бити повећане и три пута, за свих 350 милиона евра, али да је у циљу догорочно одрживе економије и у складу са договором са ММФ-ом, ово тренутно био максимум.

Вучић је то одговорио на питање новинара, колики је реалан фискални простор, будући да је у споразуму са ММФ-ом пројектовано да се удео плата у БДП-у смањи са садашњих 10 одсто на седам процената, а пензија са 13 на 11 одсто.

Премијер је, на конференцији за новинаре, рекао да мали број људи у Србији разуме о чему је реч и додао да, иако је фискални простор већи, то је услов ММФ који кочи веће повећање примања.

"Могли смо свих 350 милиона да вратимо које смо уштедели. Али та одредба ( у споразуму с ММФ) је проблем. А без ње нема здраве државе и финансија. Зато нам је потребна", рекао је Вучић.

Према његовим речима, циљ је да се пре краја 2017. преокрене тренд раста јавног дуга, да он не дођемо никада до 80 одсто БДП - а.

Коме је мало једнократна помоћ од 7.000 динара - нека врати

Просветним радницима, поред повећања плата за четири одсто од 1. јануара 2016. (у основним и средњем образовању), следује и једнократна помоћ од 7.000 динара, најавио је премијер.

Он је рекао да је разговарао са репрезентативним синдикатима и приметио да, иако су неки рекли да је то ситница и да ће одрећи такве помоћи, то није ситница, јер реч је о 140.000 људи и за буџет је то 1,7 милијарди динара.

"Ако је за неког то ситница, молим вас дајте нам ту ситницу, вратите у буџет, бићемо вам захвални", поручио је Вучић.

Додао је да мисли да је то ипак извесна помоћ људима, те да је то практично нанокнада 1,23 одсто онога што је претходно узето.

Рекао је и да су одмах стигли и захтеви других сектора, да су људи из здравства такође били заинтересовани за једнократну помоћ од 7.000 динара, али да овог пута то није било могуће.

"Новца ћемо да исплатимо колико зарађујемо на поштен начин, неће више бити задуживања под огромним каматама", поручио је премијер и објаснио да је простор за повећање начињен тако што смо га већ у првој години спровођења реформи освојилим тачније већ после првих месеци услешног рада.

"Покушали смо да народу обезбедимо или олакшамо не баш лак живот, мислим да смо на веома добром путу, да је Србија на стабилном и сигурном путум па смо направили велики фискални простор који нам је омогућио да данас разговарао о повећању плата и пензија као трајним категоријама", навео је премијер.

Подсетивши да смо крајем 2014. били у изузетно тешкој ситуацији, готово на ивици банкротства, "због оних који су земљу претходно водили", те да смо кренули у реформе и трудили се да у договору са ММФ и надмашимо њихове планове и прогнозе.

"У сваком месецу 2014. Србија је била у плусу и први пут у савременој историји нећемо имати ребаланс буџета", приметио је Вучић и додао да смо 2015. много више, боље и тачније водили јавне финансије, марљивије радили и остали смо уређена земља бар по том питању.

Европска комисија и ММФ су управо због тога повећали прогнозу стопе раста и ми мислимо да ће раст бити и већи него што су они предвидели, навео је Вучић, помињући да у обзир приликом анализе нису узете фабрике које су биле у ремонут ни МСК који је у међувремену почео да ради.

"Боље смо радили него што смо предвидели, нас убијају камате које морамо да плаћамо, и још дуго ћемо ту цену морати да намирујемо, али ћемо даљим растом наше економије то успети да решимо", поручио је и захвалио људима у јавном сектору и пензионерима посебно што су подржавали владу и били трпељиви ма колико да тешко живе.

Телеком продајемо само ако добијемо добру цену

Премијер Србије рекао да ће Телеком бити продат ако будемо могли да добијемо добру цену, а за протесте с тим у вези рекао је да има разумевање, али да мора да брине о Србији.

"Ако будемо могли да продамо Телеком по доброј цени ми ћемо га продати, ако не будемо могли добити добру цену нећемо га продати", истакао је он.

Вучић је казао да што се тиче протеста запослених у Телекому и свих других протеста, сваког дана чује људе који се с правом и без довољно аргумената буне, траже и желе више.

На протесту Телекома, према његовим речима, био је велики број људи, 2.820, а међу њима и многи председници месних одбора СНС, као и чланови странке.

Вучић је казао да их разуме, као и све учеснике других протеста, али да то показује још једну нашу особину, а то је да бисмо желели да се комшија промени, а код нас све да остане по старом.

"Сачувај ми моје радно место, шта ме брига за све друго", критиковао је он додајући да разуме забринутост тих људи за њихову будућност, али да он мора да брине о целој Србији.

С тим у вези је навео да је ниво незапослености пао испод 20 одсто.

Лично је разочаран, како је казао, различитим реакцијама, наводећи да последња истраживања у која је имао увид показује да само мали број људи у Србији подржава и разуме оно што влада ради, а да највећи број, више од 90 одсто, жели да се ништа не промени и само да имају више новца у новчанику и џепу, што је, приметио је, немогуће.

"Ако народ мисли да је Телеком златна кока, сребрнина, да ће боље да ради следеће године него ове, ако мисли да баш ништа не треба да се мења, а да држава има пара да баца, и да само каже "дај још пара овамо", а да на другој страни не тражимо рачун у радњи, немогуће је да опстанемо", поручио је премијер.

Вујовић: Верујемо у себе, на добром смо путу

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да Влада Србије верује у себе, и да је на добром путу, а о томе најбоље говори то што је преокренута прогноза раста и то са минус један на плус 0,75 одсто.

"То значи да реформе дају резултате. Сваким даном све боље резултате показују", поручио је Вујовић на конференцији за новинаре.

Иако су повећања плата и пензија скромна, рекао је он, требало би препознати и признати резултате владе. На добром смо фискалном и макроекономском путу.

Он је подсетио да је, без обзира на катастрофалне поплаве, Србија "изашла из рупе", и преокренула тренд пада у раст БДП-а.

Пре годину дана, подсетио је он, нико није веровао да ће дефицит опште државе моћи да буде 5,9 одсто, а данас говоримо о око четири одсто дефицита, а како додаје, отварамо простор за регулисање старих дугова.

"Напредујемо не само у фискалном него и у сваком другом смислу. Оживљавање стопе раста, пратиће нова радна места и инвестиције", рекао је министар.

Према његовим речима, влада је смањила потребу за финансирањем за 600 милиона евра, што ће смањити задужење и камате за следећу годину.

"То су значајне уштеде које ће нам помоћи да изађемо на стабилан пут раста", рекао је он.

Како је рекао, структурни дефицит је смањен на 3,5 одсто.

"Планови су били такви да смо мислили да ћемо смањити за два одсто, а смањили смо га за 2,45 одсто. Прошли смо 60 одсто пута који смо планирали за три године, и наћи ћемо се у позицији одрживог развоја", рекао је Вујовић.

Сада остаје, како је додао, тежи део структурних реформи, на томе ће да се ради у наредних шест месеци.

"Сигуран сам да ћемо ако будемо веровали у себе имати добар резултат", рекао је он.

Радимо све да заштитимо животе наших људи у Либији

Вучић је изјавио да са великом извесношћу може да каже да су српски држављани отети у Либији живи и додао да се преговори са различитим актерима настављају.

Вучић је рекао да је екипа српских обавештајаца и безбедњака, као и радници Министарства спољних послова на челу са Вељком Одаловићем, синоћ отишла у Либију.

"Нимало пријатна ситуација за нас, нимало пријатна. Изискује огромне напоре и труд, али Србија ће све да уради да заштити и сачува животе тих људи", рекао је Вучић. Премијер је рекао да не може да износи више детаља.

За РТС и РТВ новац од акциза, а претплата 150 динара

Вучић је изјавио и да ће РТС и РТВ бити финансиране са 4 милијраде динара од повећања акциза на гориво, а да претплата неће бити виша од 150 динара.

Премијер је рекао да је ММФ са тим био потпуно сагласан. Вучић је рекао да ће држава дати за те две телевизије четири милијарде динара и да је то урађено тако да грађани не би морали да плаћају велики новац за јавни сервис на име претплате.

Два су разлога за такву одлуку, рекао је премијер: први, да се онима који су редовне платише, а пре свега пензионери, не деси да повећање које ће уследити од првог јануара следеће године дају у целини или већим делом за претплату, а други је тај да се поставља питање колика би наплата уопште била уколико би претплата за јавни сервис била велика.

Вучић је додао да би била велика штета да национални сервис нестане, као што сматра и да је била штета што нико није био заинтересован за Танјуг, али да је мало ко заиста бринуо за националну агенцију, већ су имали друге мотиве: "Као што сте видели, Танјуг је вредео онолико колико је требало да се пљуне влада, а нико други се није бркнуо у џеп ни динар да издвоји и да каже ево ја ћу да дам нешто да би Танјуг опстао, или било шта друго", приметио је Вучић и закључио: "Најлакше је туђим парама нешто обављати и стално тражити од државе, а гледати да се држави ниста не пружи".

Београд увек спреман за дијалог

Вучић је изјавио да је Београд увек спреман за дијалог са Приштином и да не жели да користи тешке речи у вези нових догађаја и одлука приштинских власти. "Не желим да користим тешке речи. Нећу ни данас. Ми смо за дијалог увек спремни. Ако смем да кажем уморан сам од убрзане производње негативних догађаја у Приштини и нечијег ћутања", поручио је он.

Упитан да ли су буџетом за идућу годину предвиђена средства за Заједницу српских општина (ЗСО) Вучић је рекао да хоће. Он је објаснио да ћемо увек у оквиру наших резерви имати довољно новца за ЗСО.

"Надам се да ће неки људи бити одговорнији и да ће се много озбиљније понашати него данас око Косова", закључио је Вучић.