Вести

ДОДЕЉЕНЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА 58 СЕОСКИХ КУЋА

Кућу на поклон у више општина широм Србије, до сада је добило 58 младих брачних парова који немају решено стамбено питање а желе да живе на селу, од којих су три пара из општине Кула. Још 250 захтева се разматра. Новца има још а крајњи рок за пријаве је 1. новембар. Тројни уговор потписао је јуче у Палати Србија министар Милан Кркобабић, градоначелници/председници општина, на чијим се територијама налазе куће и добитници бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом. Новац је додељен према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић је рекао да су средства Министартва за бригу о селу карика у напорима локалних самоуправа да оживе и развијају села и унапреде квалитет живота у њима.

-Овај пројекат је јасан показатељ решености Владе да развија села и да их оживи, јер су она наш велики потенцијал и богатство. Честитам Крењицки Дејану и Бонић Ивани, Добријевић Владимиру и Подунавац Марини, Пап Валентину и Крговић Ксенији, добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Процена Министарства за бригу о селу је да у селима има 200.000 празних кућа. "Постоји политичка воља, снажна политичка воља, она ће бити преточена у реализацију буџета за следећу годину. Биће издвајана додатна средства, ово неће бити један програм, пројекат, ово је мисија", рекао је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу.

Из Војводине је стигло највише захтева, на том простору су и најуређенији имовинско - правни односи. На југу Србије, ни путеви не испуњавају услове конкурса. Овим програмом, посећају у министарству, предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику или пољопривредници који имају мање од 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом. Та кућа може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

„Интересовање је велико, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године“, подсећају у Министарству за бригу о селу.

Извор: kula.rs