Вести

ГАШИЋ: СРБИЈА ГРАДИ ПОЛИТИКУ ПОМИРЕЊА

Министар одбране Братислав Гашић разговарао је данас са замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију др Евелин Фаркаш. Састанку су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић.

Гашић је нагласио да Република Србија гради политику помирења, сарадње и економског просперитета свих држава региона, ради даљег наставка процеса европских интеграција. Као посебно негативан истакао је брутални напад на председника Владе Александра Вучића приликом комеморације у Сребреници. Без обзира на овакве догађаје, који не иду у прилог регионалном помирењу, Србија остаје конструктивна у погледу смиривања ситуације и унапређењу односа у региону, нагласио је министар у разговору.

Саговорници су се сложили да је билатерална војна сарадња у сталном успону и најбољи део укупних односа две земље. Сједињене Америчке Државе су највећи појединачни донатор Министарства одбране и Војске Србије. Донације се реализују у оквиру програма школовања припадника МО и ВС у САД, опремања и модернизације Војске Србије, опремања Центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази Југ и програма превенције AIDS. Тежиште сарадње ће и у будућности бити на заједничким вежбама, усмереним ка подизању оперативних и функционалних способности Војске Србије. Гашић и Фаркаш нагласили су значај регионалне сарадње и регионалних иницијатива, у оквиру којих се национални капацитети промовишу у регионалне центре. Тако је Центар АБХО у Крушевцу добио статус Партнерског центра за образовање и обуку.

Министар одбране упознао је др Евелин Фаркаш да је недавно дата сагласност на предлог о заједничком ангажовању медицинских тимова Министарства одбране Србије и Националне гарде Охајо у Анголи 2017. године. По броју ангажованих припадника у мултинационалним операцијама Србија је лидер у региону, а планирано је да у току ове године буде укупно упућено око 670 припадника у свим ротацијама. Гашић је захвалио на наставку пројекта „Хуманитарна асистенција”, којим се планира наставак реновирања школа на територији општине Бујановац.

Гашић и Фаркаш разговарали су о сарадњи Србије са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир. Усвајањем Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) Србија је исказала спремност за јачање партнерства и сарадње у оквиру прокламоване војне неутралности. Гашић је рекао да је сарадња Војске Србије и КФОР-а одлична, што представља гарант безбедности на простору Косова и Метохије.

Тема разговора биле су и предстојеће Билатералне одбрамбене консултације, као и наставак сусрета на високом нивоу.