Вести

ГАШИЋ: СРБИЈА ПРЕПОЗНАТЉИВА У СВЕТУ ПРОИЗВОЂАЧА ОРУЖЈА

Војнотехнички институт данас је обележио 67 година постојања и рада, а министар одбране Братислав Гашић изјавио је да та установа својим истраживачким и развојним пројектима чини да Сбија буде препознатљива у свету произвођача наоружања и војне опреме.

"Сведоци смо да у последње време поједине земље у нашем окружењу покушавају да престигну са неким модернијим средствима Војску Србије. Не плашимо се тога. Највеће и најбоље оружје које Војска Србије има јесу управо запослени у ВТИ-у, уз помоћ Војске и Министарства одбране, и сигуран сам да ћемо знањем, снагом и умећем успети да будемо дуги низ година лидери на овом делу Балкана и Европе", рекао је Гашић, а преноси у саопштењу Министарство одбране.

Наводећи да ВТИ интрегрише све научне, образовне и производне капацитете Србије, Гашић је нагласио да је Министарство одбране у овој години за истраживачки развој и задатке модернизације Института издвојило више од 330 милиона динара.

Према његовим речима, за опремање лабораторија издвојено је 40 милиона динара, а за текуће поправке и одржавање зграда и објеката више од 70 милиона динара.

Зато се, како је рекао, захтева да њихов утрошак буде рационалан, економичан и ефикасан.

Министар је истакао и значај прихода које је остварио ВТИ сагласивши се да Институт може самостално да располаже својим приходима за оправку инфраструктуре, лабораторијске опреме и усавршавање запослених.

Директор Војнотехничког института Зоран Рајић је упознао је присутне на свечаности са капацитетима Института и радним задацима те највеће научноистраживачке институције у овом делу Европе у области одбрамбених технологија, наводећи да је ове године Институт приходовао један милион евра, што је до сада највећи резултат у протеклих десетак година.