Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ПОРТУГАЛ ПРУЖА СНАЖНУ ПОДРШКУ СРБИЈИ

ЛИСАБОН - Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Лисабону да је Португал искрен пријатељ Србије на путу европских интеграција и да јој пружа снажну подршку.

"Португал је земља која нас принципијелно од почетка подрзава на европском путу. Немамо никаквих отворених питања, напротив, све је на нивоу добрих билатералних односа и сарадње, али има простора за унапређење", рекла је Јоксимовић за Танјуг после састанка са замеником португалског премијера Паулом Порташем.

Према њеним речима, она је саговорницима пренела шта Србија чини на путу ка ЕУ, а од њих је добила "апсолутну и неподељену подршку" Србији на том путу.

"Они сматрају да је интеграција Западног Балкана у ЕУ - а Србију препознају као земљу која највише чини на том плану - као интегрални део у будућности Европе", додала је Јоксимовић.

Порташ је истакао да је он добар пријатељ Србије и подсетио да се, док је био шеф дипломатије, залагао за приступање Србије ЕУ.

"Имам велике наде када је реч о преговорима Србије и ЕУ. Као што сам једном приликом рекао у Београду: не можемо замислити Европу без Србије", рекао је Порташ.

Повлачећи паралелу између две земље у погледу економских реформи, Јоксимовић је рекла да је за Србију Португал изузетно добар пример, да са том земљом треба сарађивати и размењивати искуства.

"Португал је веома важан као пример земље чланице ЕУ која је спровела тешке и врло непопуларне мере, али је успела да поправи своју економију, да изведе земљу из тешког економског периода када је постојала и опасност од банкрота", рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, то је "најбоље искуство, најбољи случај, који ми као земља-кандидат, који смо се определили за овај пут, треба да следимо" и колико доследно треба следити политику која ће на крају донети резултат.

Јоксимовић је истакла да су сви њени саговорници у Лисабону препознали да Србија спроводи критеријуме за чланство у Европској унији.

"Препознају да је Србија озбиљан кандидат, да све радимо на пољу унутрашњих реформи што се очекује од земље кандидата, и више од тога, зарад нашег сопственог интереса", рекла је она.

Са друге стране, како је навела, препознају снажну посвећеност Србије регионалној стабилности о чему је, како је рекла, такође доста разговарала са саговорницима у Лисабону, као и о недавним дешавањима.

"Препознају и нашег премијера, и Владу, и наравно Србију и укупно грађане Србије као значајан фактор и стабилности и део решења, а не део проблема, препознају искрену посвећеност ономе што је важно за све нас у региону, а то је заједничка европска будућност и у том смислу Португал заиста представља искреног пријатеља Србије", нагласила је Јоксимовић.

Она је додала да је својим саговорницима упутила позив и у име премијера да дођу у Србију.

"Очекујемо до краја године да наставимо и интензивирамо сарадњу", закључила је Јоксимовић.

Министарка Јоксимовић се данас састала и са министром финансија Португала Луизом Албукерке, са којом је разговарала о економским реформама.

Јоксимовић се данас састала и са шефом дипломатије Руијем Машетеом и са државним секретаром за европске послове у Министарству спољних послова Португалије Бруном Масаешом.

Током посете Португалу министарка ће се у португалском парламенту срести са председавајућим Комитета за спољне послове Сержом Соза Пинтом и председавајућим Парламентарне групе пријатељства Португал-Србија Раулом де Алмеидом.