Вести

ЈОКСИМОВИЋ: УСКОРО НОВИ ЗАКОН О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ

У Скупштини града данас је одржана прва седница Савета за родну равноправност града Београда, а министарка задужена за европске интеграције Јадранкa Јоксимовић изразила је очекивање да ће ускоро бити усвојен нови закон о родној равноправности.

Јоксимовић, која је присуствовала седници савета, новинарима је након састанка рекла да је нови закон о родној равноправности упућен на мишљење Европској комисији и навела да је родна равноправност део два поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, поглављу 23 које се односи на правосуђе и основан права и поглављу 19 посвећеном запошљавању и социјалној политици.

Министарка је рекла да је родна равноправност свуда у Европи препозната као важан елемент одрживог економског раста, наводећи да је према подацима за 2014. годину у Србији запослено 31,6 одсто жена у односу на укупну женску популацију, а у Европи је то 75 одсто.

"То је тај циљ коме треба да тежимо", рекла је Јоксимовић и навела да је важно спровођење свих прописа и стратегија које се односе на родну равноправност и да фокус треба да буде на родној равноправности као елементу одрживог економског раста.

Мали, који је такође присуствовао седници савета, новинарима је рекао да је Град Београд оснивањем тог тела послао јасну и велику поруку да жели да буде отворен, космополитски град, град који се бори против сваке врсте дискриминације и који се бори за једнакост свих и једнаке шансе за све.

"Поражавајуће су чињенице о учешћу жена, поготово у економској области у нашем граду. То су ствари које ћемо кроз савет као кључни механизам за спровођење политика везаних за родну равноправност и спровести у наредном периоду", рекао је Мали.

Тренутно је, каже Мали, у току израда градског буџета за 2016. и биће опредељен новац и дефинисане активности за укључивање жена у све већи број привредних активности како би се повећало учешће запослених жена у укупног броју запослених у Београду.

Мали је рекао да је министарка Јоксимовић дала сјајне савете за даљи рад и да очекује да ће већ 2016. бити промењена поражавајућа статистика у Београду, те да ће све већи број жена учествовати у економским активностима на територији Београда.

Председница Савета за родну равноправност града Београда је помоћница градоначелника Ирена Вујовић, која је истакла да једнакост полова не сме бити само декларативна, већ се за њу мора борити, те да је циљ образовања савета управо да ради на превазилажењу предрасуда, као и да унапреди активну политику једнаких могућности, родне равноправности и хуманијег односа међу половима.

Како је саопштила Градска управа, Вујовић је навела да се не сме дозволити да жена буде "кажњена" зато што има децу или тек намерава да се оствари у улози мајке, нагласивши да ће савет радити и на промоцији превенције и заштите родне равноправности, а нарочито на унапређењу механизама у борби против насиља над женама.

"Наш посао неће бити нимало лак", рекла је Вујовић и навела да ће савет сарађивати са Саветом за родну равноправност Републике Србије, надлежним скупштинским одбором, као и одговарајућим владиним телима, али и свим службама и грдаским секретаријатима.

"Хуманији однос међу половима и стварање једнаких могућности за све грађане Београда биће наш императив. На тај начин наш град постаће место у коме ће сви његови грађани имати једнаке шансе и у коме ће сви без разлике бити пођеднако заштићени. То је наша обавеза и у томе ћемо истрајати", поручила је Вујовић.

На првој седници Савета за родну равноправност града Београда усвојени су Пословник о раду и Предлог активности за наредни период.