Вести

МИНИСТАР БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ ПОСЕТИО "ЖИТО-БАЧКУ" КУЛА

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде у Влади Републике Србије данас је посетио кулску општину и том приликом обишао компанију „Жито-Бачка“ Кула како би се упознао са производњом и квалитетом пшенице, односно, брашна.

„Жетва пшенице у Србији је завршена и према подацима са терена ово је једна од најуспешнијих жетви по приносима и квалитету зрна“, рекао је том приликом министар Недимовић. -Дошао сам данас у срце Бачке, у „Жито-Бачку“ да видим какав је квалитет пшенице из ове жетве и мислим да је добра вест да апсолутно по свим параметрима наша пшеница одговара најквалитетнијим светским стандардима. Са друге стране пријатно сам изненађен данас у Кули, јер сам видео да је један део погона потпуно аутоматизован. Оно што је добро и о томе сам обавестио руководство „Жито-Бачке“ је да је Влада Републике Србије донела нову Уредбу везану искључиво за прехрамбену индустрију, где за набавку опреме, која побољшава квалитет производње даје субвенције од 20 до 40 посто. Конкурс треба да буде расписан у наредних петнаестак дана и уколико желе да додатно унапреде процес производње стојимо им на располагању, рекао је Недимовић.

Срђан Букелица, директор „Жито-Бачке“ истиче да су ове године веома задовољни количином и квалитетом жита и најављује неке новине у производњи и пласману нових производа. -Сви параметри показују да ће година бити изузетна и надамо се да ће бити много боље него у претходном периоду. Радимо пуним капацитетом, у наредном периоду ћемо пласирати неке нове производе. План је да се опробамо много више у малопродајном сегменту где ћемо пласирати нове производе, килограмска, петокилограмска паковања. Кренули смо и са новом инвестицијом – то су пшеничне клице и мекиње. Жеља нам је да покажемо да се од пшенице може направити здрава храна која ће бити прихватљива за све генерације. У плану нам је још један нови производ, а реч је о стерилисаном беби гризу, рекао је директор Букелица.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић је истакао да је посета Недимовића организована сјајним поводом, а то је нови погон у „Жито-Бачкој“.

-Успешна привредна прича у нашој општини. Министар је најавио берићетну годину, не само у пољопривреди, већ самим тим и у држави што је добра вест за све грађане, рекао је Миљанић.

Министар Недимовић је након Куле наставио да обилази друга житомлинска предузећа у Војводини, а како је и приликом ове посете рекао, сви можемо бити задовољни, јер ове године имамо добар и квалитетан принос, имамо пшенице и за извоз и добру цену.

Извор: kula.rs