Вести

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ПОСЕТИО ГАЗДИНСТВО ИВАНА МЕЂЕШИЈА У РУСКОМ КРСТУРУ

Потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, у пратњи покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомира Божића и председника општине Кула Дамјана Миљанића посетио је газдинство Ивана Међешија у Руском Крстуру.

Након обиласка газдинства и срдачног разговора у кући домаћина министар Недимовић је истакао да је на простору Руског Крстура исплаћено око 65 милиона динара субвенција.

-Када је Руски Крстур у питању и субвенције, што се тиче 2020. године остало нам је још неколико неисплаћених захтева због допуна, јер пољопривредници нису поднели комплетну документацију, а што се тиче 2021. године само је остало да још исплатимо осигурање и два предмета везано за тов, а све остало је исплаћено и могу да вам кажем да је у задњих једанаест месеци на простору  Руског Крстура исплаћено око 65 милиона динара субвенција. Када је у питању наредна година ми смо у министарство пољопривреде добили за 18 одсто већи буџет чиме нам је омогућено да све захтеве који постоје на територији Републике Србије, а везани су за пољопривреду исплаћујемо. То је јако значајна ствар, јер имамо све више људи који се укључују у систем, што и јесте била основна сврха: да сви буду у систему и сви траже субвенције јер онда знамо шта се све дешава, а не да нам буду ван система, рекао је Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић је  рекао да  је ове године општина Кула из Покрајинског секретаријата добила средства за атарске путеве где Секретаријат финансира са 70 посто.

-Очекујемо да и у наредној години конкуришу, а позваћемо их и да конкуришу када је у питању водоводна мрежа. Конкретно и наш домаћин Међеши је остварио средства за наводњавање за ову годину, као и велики број пољопривредника из овог места, а што се сточарства тиче ми смо имали конкурс за опремање сточарских фарми, где се по пријави могло добити до 2 милиона динара, где Секретаријат финансира до 60 посто прихватљиве трошкове инвестиције, а када су у питању газдинства чији су носиоци жене и млади до 40 година тај се износ повећава за још 10 посто. То ћемо наставити и следеће године, рекао је Божић.

Уз Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољоприведу и локална самоуправа помаже развој пољопривреде, рекао је председник општине Кула Дамјан Миљанић.

-Општина у пољоприведу улаже кроз субвенционисање кредита и уређење атарских путева, па уз средства из Републике и Покрајине, обухваћена је већина оних потреба пољопривредника са овог терена. Показује се да и број грла и број фарми, површина под воћњацима и повртњацима сваке године расте, а ове године би требала да крене једна озбиљна инвестиција у општини Кула, јер је једна фирма купила парцелу у индустријској зони, ради пројектну документацију за изградњу фабрике која ће управо прерађивати поврће и то је прича за будућност, рекао је Миљанић.

 

Домаћин Иван Међеши, осим производњом паприке бави се и узгојем јунади сименталске расе и у плану му је да добије неки повољан кредит или субевенцију како би изградио већу шталу и проширио тов јунади на 50 – 60 комада, како би смањио производњу паприке, а појачао тов бикова.

Извор: kula.rs