Вести

Обележен Дан матерњег језика у Културном центру Кула

У Културном центру у Кули 20. Фебруара 2016. године обележен је Међународни дан матерњег језика. Пред препуном салом Културног центра трибину је отворио заменик председника општине Велибор Милојчић и том приликом поздравио уваженог госта Министра правде Републике Србије Николу Селаковића, као и све присутне у публици.
На територији општине Кула заједно живе представници више од 20 националних заједница и то без икаквих сукоба икада забележених на националној основи, на чега смо посебно поносни. Посебну пажњу општина Кула посвећује подизању квалитету наставе у нашим школама и стварању бољих услова за рад установа културе и многобројних културно уметничких друштава чиме непосредно омогућавамо неговање матерњег језика како српског језика као језика 60 посто становништва у нашој општини тако и језика свих осталих националних заједница које негујући свој језик и писмо чувају свој идентитет. – истакао је Милојчић.
Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић се захвалио на гостопримству локалне самоуправе, руководству СНС ОО Кула, које организациом оваквих догађаја указује на свесност значаја матерњег језика у укупном очувању културног и етичког индетитета. Министар Селаковић посебно је истакао како је идући кроз Војводину, приближавајући се територији општине Кула, као и у самом граду, приметио вишејезичне табле што се не среће тако често у иностранству што говори пуно о нама. Посебно је истакао како треба да будемо поносни на школе у којима функционише настава на језицима националних мањина (не само на српском језику) што говори о нама као народу који има велико срце и који је несебично пружио руке неком другом народу.
Једина смо земља у окружењу у којој се воде судски поступци на матерњем језику неколико народа. Европска организација за безбедност и сарадњу (ОЕБС) је преузела наш модел и по основу њега те програме покушава да развија у другим државама. Оно што је наша обавеза да радимо на економском развоју наше државе, да економски ојачамо нашу земљу јер ћемо само тако имати више новца да улажемо и у образовање и у културу и у заштиту одређених права. Уверен сам, а то сам недавно слушао на једном међународном скупу, да је тај модел заштите мањинских права и заштите националног и културног идентите припадника националних мањина који је демонстрирала Република Србија модел о коме се размишља да се преузме и у другим државама ЕУ што је велико признање за нашу земљу. То је за Србију показатељ онога што је она све време била кроз читаву своју модерну историју – авангарда и неко ко је увек ишао корак испред свих. – истакао је Селаковић.
Дан матерњег језика, у знак сећања на студенте који су 21. Фебруара 1951. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није званични. У Републици Србији се обележава од 2006 године када је Влада Републике Србије усвојила 21. Фебруар као Дан матерњег језика. Генерална скупштина УНЕСКО-а 1999. године прокламовала је Дан матерњег језика.