Вести

Обележен међународни дан особа са инвалидитетом

Мађународни дан особа са инвалидитетом обележен у организацији Уније жена СНС ОО Кула. Својим присуством увеличали су овај скуп и остали чланови ОО СНС Кула.
Председник Савета за остваривање права особа са инвалидитетом Општине Кула Др. Благоје Марковић поздравио је све представнике удружења и захвалио се што су се одазвали у великом на симболичан коктел и послужење што представља само мали знак пажње представницима удружења особа са инвалидитетом. - Стратегија превенције, заштите од дискриминације коју је Влада Републике Србије усвојила у јуну ове године, препознаје особе са инвалидитетом, као осетљиву друштвену групу и међу задацима стратегију су и стварање безбедног окружења за припаднике осетљивих друштвених група и унапређење степена толеранциј, спречавање дискриминације.
Савет за остваривање права особа са инвалидитетом СО-е Кула већ трећу годину се труди да са скромним средствима омогући особама са инвалидитетом да у оквиру својих удружења, финансирају програме и пројекте којима се доприноси афирмацији удружења.
Ово је друга година да заједно обележавамо Међународни дан особа са инвалидитетом. Сретни смо да смо направили прве кораке у заједничком настојању да оправдамо своје постојање. Трудићемо се да заједно са Вама и вашим сугестијама да из године у годину будемо успешнији - изјавио је др Марковић пожелевши свима пуно среће у наредној 2016. години.

Присутне је поздравила и Др. Љиљана Бероња, председница Уније жена СНС ОО Кула и народни посланик.
Како је стопа запослености особа са инвалидитетом одувек била веома ниска, донет је Закон о запошљавању особа са инвалидитетом који је дао неке резлутате, помаци се виде. Међутим, оно што се на терену види јесте проблем образовања особа са инвалидитетом будући ако особа није довољно образована мање су шансе да буде негде запослена, а без запослења нема комплетне инклузије, на чему треба радити заједничким снагама и то не само 3. децембра када се обележава међународни дан особа са инвалидитетом већ током целе године.