Вести

ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ ФАБРИКЕ ЗА ПРЕРАДУ ПАРАДАЈЗА У КУЛИ

Симболично на Дан општине Кула, постављен је камен темељац за изградњу фабрике за прераду парадајза у индустријској зони. Председник општине Кула, Дамјан Миљанић и Зоран Рачић, вођа пројекта и сувласник компаније BFV-PROCESSING OF TOMATO AND FRUITS DOO KULA у присуству својих синова и сарадника положили су камен темељац и тиме званично означили почетак радова на изградњи фабрике, чији рок завршетка је планиран за 1. мај наредне године, а 15. августа 2022. године крећу са редовном производњом.

Председник Миљанић је рекао да изградња нове фабрике подразумева и запошљавање 100 нових радника, а према плану инвеститора следеће године ће се овде прерађивати 50.000 тона парадајза.

-Ово је веома значајна прича за општину Кула. Са овом инвестицијом практично цела индустријска зона је распродата и већ су полако почели да се граде објекти, а једна од њих управо на Дан општине Кула започиње градњу, рекао је председник Миљанић и додао да је општина припремила пројектну документацију за опремање остатка индустријске зоне, а све у циљу додатног запошљавања, повећања плата и повећања стандарда свих грађана општине Кула.

Зоран Рачић, сувласник компаније рекао је да се ради један погон за прераду парадaјза капацитета око 30.000 тона свежег парадајза, где се као готов производ добија томато маса, односно парадајз пире, где је предвиђена производња око 5.000 тона. Рачић је истакао да је ово јединствен пројекат који не ради нико у Србији, те у томе види њихову шансу, а предвиђено је да се пројекат шири по фазама у којима ће бити пет врста производа, а у сам пројекат се укључио и „Тетра Пак“ са 3 милиона евра, како би помогао производњу. Вредност пројекта је 11 милиона евра.

Подсетимо, председник општине Кула Дамјан Миљанић и Зоран Рачић, сувласник компаније BFV-PROCESSING OF TOMATO AND FRUITS DOO KULA, потписали су у јулу месецу ове године Уговор о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине. Предмет уговора је отуђење непокретности из јавне својине општине Кула и то грађевинско неизграђено земљиште у Кули, потес индустријска зона, укупне површине 3ха 41ара 24м2. Поменуто грађевинско земљиште је отуђено за цену од 22.521.840,00 динара.

Извор: kula.rs