Вести

РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОКРАЈНИСКЕ ВЛАДЕ И ФОНДА "ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ"

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, у присуству својих сарадника, одржао је данас радни састанакна тему „Мапирање стања и потенцијала локалних самоуправа АП Војводине“ на којем је угостио идиректора Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александра Симурдића, покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александра Софића, и покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомира Божића.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић је рекао да је циљ састанка сагледавање потенцијала општине Кула у конкурисању у европским и домаћим фондовима.

-Ово је наставак добре сарадње. И раније су били разни пројекти реализовани. Сада и овако лично, у једној радној атмосфери желимо да пређемо све те отворене теме и припремимо се за наредну годину и наредни период, рекао је Миљанић.

Миљанић је додао да су главни адути са којим ће општине Кула да аплицира индустријска зона и даљи радови на њеном унапређењу, са којим би значајно могли да се привуку инвеститори, као и пројекти везани за наводњавање и разни други мањи пројекти.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александар Симурдић је истакао да је овај Фонд пре нешто мање од два месеца започео посете градовима и општинама на територији АП Војводине са идејом да разговарају о могућностима које стоје на располагању јединицама локалне самоуправе на прагу новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније за период до 2027. године.

-У наредном периоду очекује нас мапирање стања и потенцијала у свих 45 општина са идејом да кластеризујемо општине и јасно формулишемо локалне и регионалне приоритете и крајем године крећемо у припрему документације за позиве који ће у већем и значајним обиму кренути од 2022. године, рекао је Симурдић.

Симурдић је истакао да треба радити на јачању капацитета, а то су људи. С тим у вези Фонд ће наставити са обукама које су успешно спроводили за запослене у администрацији на локалу како би могли да сагледају потенцијале које им стоје на располагању.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александар Софић је истакао да им је овај састанак омогућио да дођу до података колико људи у јединици локалне самоуправе зна да ради јавне набавке домаћег законодавства, колико људи је писало пројекте, како домаће тако и иностране, колико је реализованих пројеката и да се добије коначан преглед за свих 45 јединица локалних самоуправа.

-Желим да нагласим да је Покрајинска влада на једној од претходних седница донела Одлуку о покретању седмогодишњег плана развоја АП Војводине 2021-2027, а да је Покрајински секретаријат расписао конкурс за доделу средстава за израду плана развоја за јединице локалних самоуправа, тако да се надам да ћемо планове и Покрајине и локалних самоуправа имати усвојене до 1. јануара 2022. године, рекао је Софић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић је рекао да поред редовних кредитних линија које су опредељени пољопривредним произвођачима, средњим школама, удружењима грађана, део средстава секретаријат опредељује и према локалним самоуправама.

-Један део средстава односи се и на атарске путеве, други део на водне и фекалне објекте у јавној својини. Општина Кула у претходном периоду реализовала је неколико пројеката, а секретаријат за пољопривреду финансирао је и пројекте, пре свега водне и фекалне објекте у јавној својини у износу од преко 10 милиона динара, који је предвиђен од секретаријата за пољопривреду. Затим, средства која су опредељена за одводњавање, преко 50 милиона динара и средства која се односе на атарске путеве, преко 30 милиона динара, рекао је Божић.

Извор: kula.rs