Вести

"СИГУРАН ПУТ ДО КУЋЕ" ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

У непосредној близини основних школа и вртића у Кули освануле су едукативне табле, како би деци била приближена тема безбедности у саобраћају на њима јасан и разумљив начин. Такође, на пешачким стазама нацртане су стопе, које представљају путоказе најфреквентијих пешачких дечијих праваца. Пројекат је настао као резултат сарадње Општине Кула, Савета за безбедност саобраћаја општине Кула и Агенције за безбедност саобраћаја. Говорећи нешто више о његовој суштини, председник општине Кула, Дамјан Миљанић, истиче да је локална самоуправа већ дужи низ година ангажована и посвећена теми безбедности деце у саобраћају, и да је овај пројекат само један у низу делова читаве те приче:
„Ради се о једном ширем и комплекснијем пројекту који се спроводи практично, могу рећи, неколико година уназад. Када се раде нови путеви и нова сигнализација, првенствено је фокус на безбедности учесника у саобраћају. Поред тога, прошле године смо имали постављање камера за ограничавање брзине, односно мерење брзине у Руском Крстуру и то је такође део те акције. Овај пројекат, који је ове године завршен, назван је „Сигуран пут до куће“. Наиме, инжењери и тим из Општинске управе, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја, осмислили су један такав пројекат, где су прво у комуникацији са самом децом, са васпитачицама и учитељицама дефинисали неке путање кретања, а онда су на тим раскрсницама и кључним тачкама где се највише крећу деца урадили нову хоризонталну и вертикалну сигнализацију, а ове године ће се радити и на побољшаном осветљењу и требала би да буде постављена још једна камера за мерење брзине, за шта је урађен елаборат“.
Дејан Алексић из Савета за безбедност саобраћаја општине Кула наглашава да је овај пројекат настао након детаљне анализе, као и анкетирања деце, родитеља и запослених у предшколским и школским установама, те је на основу тога креирана мапа безбедне путање.

Извор: kula.rs