Вести

СНС НА ГОДИШЊОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ КОНЗЕРВАТИВАЦА

Интернационални секретар Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић предводила је делегацију СНС-a која је у Манчестеру присуствовала годишњој конференцији британске Конзервативне партије.

Током конференције организовани су бројни билатерални сусрети делегације СНС-а и високих представника Конзервативне партије. Потпредседник странке и министар без портфеља Роберт Халфон био је домаћин радног доручка, током којег се интернационални секретар Јоксимовић на кратко сусрела и са министром спољних послова Филипом Хамондом, министром одбране Мајклом Фелоном, унутрашњих послова Терезом Меј, док је државни секретар у министарству унутрашњих послова лорд Ахмад од Вимблдона био домаћин радног ручка. Одржани су и бројни састанци са другим функционерима и посланицима Конзервативне странке. На маргинама конференције организован је билатерални састанак министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић и британског министра за Европу Дејвидa Лидингтонa.

У пријатељској и радној атмосфери интернационални секретар СНС-а је са домаћинима разговарала о модалитетима даљег унапређења сарадње између две партије. Српска напредна странка оцењена је као перспективна странка, европске политичке оријентације, са веома значајном улогом у региону.

Важан акценат током разговора стављен је на реформски процес у Србији, чији је носилац Српска напредна странка.

Била је то прилика да се размене мишљења и ставови и по важним питањима која су тренутно у фокусу у Европи али и у региону Западног Балкана, пре свега мигранстка криза.

Јоксимовић је британске колеге информисала о поступању Србије у прихвату миграната и начинима њиховог збрињавања током боравка у Србији. Поновила је став да се Србија залаже за проналажење заједничког и хуманог решења. Сложили су се да је мигранстка криза комплексна и да због тога решење мора бити свеобухватно.

Сагласили су се да се мора радити на даљем унапређењу регионалне сарадње и да Србија у том процесу игра важну улогу.

Регионална сарадња била је тема разговора делегације СНС-а и са представницима политичких странака из региона који су такође присуствовали конференцији а глобална политичка ситуација разматрана је током разговора са представницима немачког ЦДУ, Модератима из Шевдске, и бројним другим партијама.

Годишња конференција Конзервативне партијe окупља најважније страначке функционере и представнике партија са којима постоји успостављена међустраначка сарадња. Домаћини на маргинама конференцијe за госте организују и билатералне сусрете са министрима из редова конзервативаца.

Конференцију је затворио говором лидер конзервативаца и премијер Велике Британије Дејвид Камерон.