Вести

СТЕФАНОВИЋ: НА СКУПШТИНИ СНС ЗНАЧАЈНЕ ПРОМЕНЕ ГЛАВНОГ ОДБОРА

На предстојећој Скупштини СНС, која ће бити одржана 13. фебруара, очекују се значајне промене у саставу Главног одбора, као најважнијег страначког органа, поручио је данас потпредседник те странке Небојша Стефановић.

Стефановић је у интервјуу Танјугу истакао да је то прилика да се сумирају резултати, поднесу рачуни, да се утврди ко је заслужио поверење, а ко није, да се утврди шта није добро радјено и да се исправе недостаци.

Стефановић каже да је важно да састав тог страначког органа одражава жеље људи да Србија може брже и ефикасније да се мења, да странка може да напредује, има више знања и могућности и да у њему буду људи који су радом и

заслугама стекли право да буду у групи која води странку напред.
На одлуку да гласање за све најважније страначке функције буде тајно Стефановић гледа као на прави пример демократске организације, велике странке, широког покрета.

"Тиме желимо да проверимо шта људи који нас представљају и бирају мисле о нама, шта можемо да поправимо и очекујемо, шта је наша будућност и шта је то све добро што тек можемо да урадимо за Србију", истакао је Стефановић.
Стефановић наводи да је премијер Србије и председник СНС Александар Вучић одлуком да и своју страначку функцију стави на тајно гласање показао да се не плаши противкандидата, нити могућности да се о будућем председнику странке изјашњава на тај начин.

Тајно гласање, истакао је, пружа потпуно нову димензију у гласању у највећој странци у Србији.

"Вучић је један од ретких људи који се труди да чак и оне са којима се у окружењу не слаже привуче и да их задржи, да не дозволи да супростављени ставови и личне размирице буду најважнији разлози да неко буде или не буде ту.

Премијер се труди да људе који размишљају различито има на истом месту, да квалитет који имамо и у својим разликама и посебностима гаји и негује и у СНС и у Влади Србије", рекао је Стефановић.

Додаје и да Вучић не спонзорише и не стимулише једноумље, већ потпуни диверзитет у мишљењима, а да због снаге коју има нема потребе да било кога моли, нити да се скрива иза било кога.
На питање да ли ће Вучић имати противкандидата за председничку функцију, Стефановић је навео да је то сада тешко претпоставити, да постоје одређени статутарни услови које кандидати морају да испуне, али да свакако сви имају право да се кандидују.

Упитан за премијерову изјаву да зна да у странци постоје они који га не желе на месту председника, Стефановић је рекао да у свакој странци има људи који нису задовољни својим позицијама и који би желели промене, али да је то демократски и да је право сваког да бира и да буде биран.

"За разлику од других, ми имамо важно правило - на страначким форумима говоримо на начин на који желимо, размењујемо аргументе, сучељавамо мишљења, некада су те седнице веома бурне и нису увек у камерној атмосфери, али принцип СНС је да када се одлука донесе и када је донесе већина, онда је наш став јединствен и према јавности се наступа јединствено", објаснио је Стефановић.

То је, како је истакао, једини начин на који једна озбиљна организација може да функционише.

"Србија не жели хаос, Србији је потребна стабилност и зато је стабилност у СНС важна порука за читаву земљу", указао је Стефановић.

Управо стабилност земље, због привлачења инвестиција и отварања нових радних места, разлог је што је у овом тренутку непотребно поново отварати тему ванредних парламентарних избора у овој години, поручује Стефановић.

"У овом тренутку треба да се концентришемо на оно што грађане чини срећним, имућнијим, што јача нашу привреду, повећава плате и пензије и то је посао за који смо бирани, а да ли ће и када бити избора ту тему не треба отварати, јер када би је отварали на сваких месец дана то би било бесмислено", истакао је Стефановић.

Стефановић, који је био један од најгласнијих заговорника ванредних парламентарних избора у 2016. години, подсећа да је током прошле године било расправа да ли треба ићи на те изборе у време покрајинских и локалних, али и да је премијер Вучић донео одлуку да они не треба да буду одржани.

Будући да су са његове адресе често стизале критике на рачун коалиционог партнера - СПС, да функционери те странке у недовољној мери бране политику Владе Србије, Стефановић објашњава да је то сада рашчишћено.

"Моје суштинске замерке су биле програмског типа у вези политике Владе Србије и можда недовољно, по мом мишљењу, ангажовање у том смислу људи из СПС. То смо рашчистили, ја сам изнео јавно свој став и пред тим људима, али то не значи да не треба да радимо заједно", истиче Стефановић и додаје да некада постоје и замерке на рачун министара из СНС.

Поручује да је у овом тренутку за земљу најважније да се сви "лате посла" и да политичко препуцавање оставе иза себе, а да у 2016. години сви раде на томе да грађани који су дали поверење актуелној влади имају разлога да верују да је она урадила добар посао.

За Стефановића је тема министра одбране Братислава Гашића "завршена", будући да је све већ речено најавом да он више неће бити министар.

Одбацује критике опозиције да до тога неће доћи, јер до избора више неће бити седница републичког парламента на којима би се то верификовало, наводећи да се већ током јануара очекује нова седница.

Упитан када ће бити изабран нови министар одбране, Стефановић је одговорио да је то питање за премијера, који на то место жели да доведе најбољег и најспособнијег, који ће тај посао обављати једнако добро као и Гашић.

Извор: "Танјуг"