Вести

УНИЈА ЖЕНА ОО СНС КУЛА ПРИКЉУЧИЛА СЕ СВЕТСКОЈ КАМПАЊИ „16 ДАНА“

Поводом глобалне, светске кампање "16 дана активизма против насиља над женама" која почиње данас, 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, Унија жена ОО СНС Кула прикључила се кампањи тако што је направила промо спот под називом „Стоп насиљу над женама“.

“Насиље над женама је екстремни облик кршења људских права који се не сме толерисати. Насиље над женама и даље представља препреку постизању једнакости, развоја, мира као и остваривању људских права жена и девојака. Обавеза сваког друштва је да јавно заговара политику сузбијања дискриминације и да промовише културу толеранције“, поручују из Уније жена.

Кампања "16 дана", коју обележава 1,700 организација у преко 100 држава света, обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права:

• 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама • децембар - Светски дан борбе против АИДС-а

• 3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетима

• 6. децембар - Годишњица Монтреалског масакра

• 10. децембар - Међународни дан људских права

Према последњим познатим подацима, у Србији су током 2020.године најмање 22 жене преминуле насилном смрћу коју је изазвао партнер или други члан породице, а у још пет случајева постоји сумња да се ради о фемициду, то јест родно заснованом убиству или убиству жене само из разлога што је жена.