Вести

Унија жена СНС Кула обележила Светски дан борбе против малигних болести

Унија жена Српске напредне странке у Кули, на челу са Др. Љиљаном Бероњом, обележила је Светски дан борбе против малигних болести. У страначким просторијама одржано је предавање под називом „Буди одговорна“ које је било посвећено пре свега женама, а акценат је стављен на то колико је важно ићи на редовне гинеколошке прегледе.
Порука предавања које је за све припаднице лепшег пола СНС у Кули, одржала Др. Љиљана Бероња јесте да жене морају да се „пробуде“ и да воде више рачуна о свом здрављу јер је заправо СВЕ у превенцији.
Због тога апелујем на све жене да воде рачуна о свом здрављу и буду одговорне према себи. Превентивни преглед спрећава појаву болести и омогућава откривање обољења у најранијој фази, када су највеће могућности за излечење – истакла је Др. Љиљана Бероња.
Циљ предавање је подизање свести код жена о могућим врстама карцинома пре свега репродуктивних органа, те могућих манифестација истих, начинима превенције и могућностима лечења.
Карцином је и даље један од водећих урока обољевања и умирања широм света, а други је најчешћи узрок смрти и у Србији. Процењује се да у Србији сваке године оболи приближно 32.000 особа и да готово 19.000 људи умре од ових обољења. Када су у питању жене доминантно место у структури оболелих и умрлих од малигних болести заузимају карцином дојке, карцином плућа, карцином дебелог црева и карцином грлића материце. Карцином грлића материце је трећи водећи узрок у обољевању и пети у смртности од свих малигних тумора код жена у Србији.
Да би било која кампања у домену здравља била успешна, основно је да људи буду способни да је препознају међу бројним другим стварима које се боре за њихову пажњу. Данас су представнице Уније жена СНС у Кули управо биле те које су се избориле за неколико тренутака ваше пажње у жељи да помогну, пре свега женама, апелом да одвојите сат времена у години за себе, одете на превентивне прегледе, удахнете живот пуним плућима, савесне и самосвесне!