Вести

ВУЧИЋ: 14. ДЕЦЕМБРА ИДЕМ У БРИСЕЛ НА ОТВАРАЊЕ ПОГЛАВЉА

ВРАЊЕ - Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да 14. децембра иде у Брисел на међувладину конференцију где ће, како је навео, отворити прва два преговарачка поглавља за приступање Србије Европској унији.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је захвалан немачким парламентарцима што су на јучерашњем заседању Бундестага дали зелено светло за отварање првих преговарачких поглавља.

"Захвалан сам људима у Бундестагу што су разумели шта је Србија урадила. То је Србији важно", рекао је Вучић и подвукао да Немци држе до своје речи.

Он је честитао грађанима Србије поводом те одлуке и поручио да су то заслужили својим радом, стрпљењем и одговорношћу.

"У Европу можете да идете само ако показујете напредак у свим областима. Имамо још много да радимо, још много труда да уложимо и зато нисам славодобитнички говорио о томе. То је за честитку грађанима, а не за честитање Вучићу или неком другом", рекао је Вучић.

Премијер Србије најавио је одлазак у Брисел, 14. децембра, на међувладину конференцију како би се отворила прва поглавља, а почетком године још два.

"Али рачунам да поглавље 32 убрзо и затворе, јер знате да код нас финансијска контрола добро функционише", закључио је Вучић.

Од севера до југа Србије ауто-путем 2017.

Премијер Александар Вучић каже да ће грађани Србије најкасније до марта 2017. моћи ауто-путем да путују од Хоргоша до Прешева и од Хоргоша до Димитровграда.

"Од Хоргоша до Прешева, од Хоргоша до Димитровграда моћи ћете свуда да идете ауто-путем најкасније до марта 2017. а покушаћемо да то буде до краја следеће године", рекао је Вучић на отварању деонице аутопута Владичин Хан - Доњи Нерадовац на Коридору 10 код Врања у дужини од 26,3 километара.

Вучић је рекао да је данас велики дан не само за грађане у Пчињком округу већ и у целој Србији, будући да се први пут после много година отвара деоница аутопута дуга 26,3 километра, која је коштала 74 милиона евра.

Вучић је истакао да ће југ Србије бити повезан са целом Србијом.

Вучић је захвалио српским градитељима, који су даноноћно радили и поакзали да Србија може да се изграђује и да напредује.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је на отварању деонице Коридоа 10 да је она резултат вишегодишњег тешког рада Владе Србије, Коридора Србије и извођача радова и показатељ да такав сложени пројекат може да се оствари и заврши благовремено и то да буде квалитетан.

Он је истакао да је добра инфраструктура и повезивање кључ економског развоја и поручио да се нада да ће данас отворена деоница допринети развоју како те општине тако и Србије.

Верхеијен је додао и да је интеграција српске саобраћајне мреже у регионалну мрежу од кључног значаја за српску економију и регионални развој, истичући да је Коридор 10 најаважнији коридор у Србији који побољшава регионалну повезаност наше земље са својим суседима.

Подсетио је да је 2009, када је почео пројекат, било много скептицизма, да су многи сумњали у могућност државе да га заврши, али да је данашње пуштање у саобраћај деонице Владичин Хан - Доњи Нерадовци показатељ да је све могуће ако постоји напоран рад, добра воља и посвећеност државе.

Генералних технички директор грчке компаније "Терна" Јоргос Пердикарис изјавио је данас да је пуштање у саобраћај деонице ауто пута Владичин Хан - Доњи Нерадовац на Коридору 10 велики догађај који је важан како за тај крај тако и за целу Србију.

"Уложили смо све напоре да овај пројекат буде референца за нашу компанију, али да остане кад одемо одавде, као битан инфраструктурни пројекат на коришћење братском народу Србије", рекао је директор Терне, која је извођач радова на тој деоници која је данас пуштена у рад, чему је присуствовао премијер Александар Вучић.

Он је рекао да је било техничких и временских, те процедуралних проблема који су се временом појављивали, али да су они превазидјени захваљујући залагању и разумевању учесника.

Пердикарис је рекао да је сигуран да је допринос компаније у овом послу одлична препорука за даљу успешну сарадњу, посебно како је додао, имајући у виду да је изградња аутопута од стратешког интереса сваке земље која брине о свом развоју.