Вести

ВУЧИЋ: 2016. РЕФОРМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ЗДРАВСТВА

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да напредак Србије није могућ без “паметног раста” и сталног приступа новим научним знањима и најавио да ће 2016. бити година реформи у сфери образовања и здравства.

Вучић је на отварању конференције “Иновације и трансфер знања-могућности сарадње између Србије и Италије” рекао да без другачијег, успешнијег и модернијег образовања нема напретка у економији, продуктивности и расту.

Према његовим речима, истраживање, развој и иновације су кључни у покретању и одржавању развоја српског друштва. “Без "паметног раста" сви тешки кораци које смо предузели не би били довољни и зато је веома важна спремност на стицање новог знања И развој предузетничког духа”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је Србија изгубила предузетнички дух, али и радне навике, и да је време да се “врати на стари пут”. „Мислим да једну од основних потреба друштва, потребу за економским благостањем, можемо да задовољимо само још бољим образовањем, као и да наука служи широј друштвеној користи и да се повећа степен њене примене у привреди“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, за то ће бити потребне различите стимулативне мере, као и виши степен заштите интелектуалне својине. Вучић је рекао да је Србија спремна да учи од својих пријатеља Италијана који су постигли значајан напредак у тој области и знају формулу за паметан раст.

„Важније је учење од добијања новца, а новац више ни од кога не тражимо, важнији је пренос знања“, рекао је Вучић.