Вести

ВУЧИЋ: ДА БИ БИЛА ЈАКА, СРБИЈА НЕ СМЕ БИТИ САМА

БЕОГРАД - Председник СНС Александар Вучић изјавио је данас да Србија, да би била јака, не сме да буде сама, и поручио да ће, упркос жељама неких који би се радовали изолацији, Србија остати отворена и слободна држава.

Вучић је рекао да Србија жели да буде део европске породице не због њиховог новца, већ да би постала уређено и демократско друштво, али да истовремено пријатељство са Русијом нико не може да уништи.

Премијер је навео да ће Србија наставити преговоре са косовским Албанцима, да ће на том путу бити проблема, напетости и повишеног тона, али да ће наша страна увек на уму имати сигурност Србије.

Наводећи да Србија неће признати Косово као независну државу, Вучић је рекао да ће бити учињено све да се односи Срба и Албанаца нормализују и да се умање анимозитети из прошлости.

Вучић је у говору на обележавању седам година од оснивања СНС, рекао да безброј пута чује људе, међу њима и напредњаке, који кажу да им је доста стрпљења са Европом, као и да чује оне који нуде лака и пријемчива решења.

"Али живот и позиција Србије много су компликованији и мене не занима тренутни утисак већ крајњи резултат - победа и успех Србије, док су нас лака, једноставна и популистичка решења до сад водила само у поразе и трагедије обичних људи. Са таквом политиком смо завршили, иако би се многи који су научили да живе у деведесетима радовали изолацији Србије, тога неће бити, Србија ће бити отворена и слободна земља", рекао је Вучић.

Он је навео да се Србија никога не плаши, већ да води промишљену и рационалну политику - политику будућности.

"Пораза смо се нагледали, а данас хоћемо да побеђујемо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је његова визија Балкан на којем ће се сви уважавати без међусобног угрожавања, у којем је могућ слободан проток робе и добара, али да ником неће дозволити да угрожава Србију.

"Мир и стабилност су наша победа", рекао је Вучић и додао да Србија жели добре односе и са Бошњацима, Албанцима, Мађарима, Хрватима...

Тајкуни више не управљају Србијом

Премијер је изјавио да Србијом више не управљају тајкуни, захваљујући политици и реформама које подразумевају беспоштедну борбу против корупције и криминала, а које је предузела влада чију окосницу чини Српска напредна странка.

"Тајкуни су данас у великом минусу, а Србија је у плусу", констатовао је Вучић обраћајући се на прослави седме годишњице Српске напредне странке у Сава центру у Београду.

Осим понеког нарученог текста у неком медију, додао је, утицај тајкуна и политичара који су им помагали у пљачкању Србије, више не постоји.

Вучић је подсетио да су напредњаци затекли земљу у хаосу, да су финансије биле у минусу, а све приватизације које су обављене биле су криминалне.

Захваљујући одлучној политици и мерама које је предузела актуелна влада, али и разумевању грађана за тешке и болне реформе, сада су финансије у плусу, грађани се могу надати повећању плата и пензија, а Србија је поштована свуда у свету, изјавио је Вучић, додајући да је због свега тога могућа "пристојна Србија".

Србијом више неће владати понављачи

Председник СНС поручио је свима који "нам добацују да нећемо успети, који измишљају афере и препричавају шта ће нам се догодити по кафићима", да ће Србији без њих сигурно бити боље.

"Не вреде им лажи, јер Србија зна истину, зна ко ради, ко сме, а ко се плаши да било шта промени, и зна ко ради за њу, а ко за своје летовање на Брионима. Понављачи више неће владати Србијом. Она хоће одличне ђаке, хоће да буде најбоља, и само они који су спремни на личну жртву зарад таквих циљева, такви ће моћи њоме да управљају, и тај се стандард више неће мењати", поручио је Вучић на прослави седме годишњице Српске напредне странке.

Србија ће бити снажна, успешна и усправна

Обраћањем лидера Српске напредне странке завршена је свечаност у Сава центру којом је странка обележила седму годишњицу.

Лидер напредњака поручио је да ће Србија бити снажна, успешна и усправна, а страначким колегама да не јуре функције по сваку цену, те да се не позивају на власт, јер, како је рекао: "Ми смо овде не да владамо него да служимо свом народу".

Поруке подршке су послали бројни страни и домаћи политичари, најпре председник Србије Томислав Николић који је рекао да нема боље владе од владе напредњака, као ни бољег премијера од Вучића, којем је поручио да издржи јер ће бити још теже.

Министар спољних послова и коалициони партнер СНС у влади Ивица Дачић поручио је да је Србији потребан крупан корак напред, председник РС Милорад Додик да ће Српска увек бити на страни Србије, а присутнима се обратио и Саветник Владе Србије и некадашњи канцелар Аустрије Алфред Гузенбауер, који је приметио да се Србија веома брзо мења и напредује, упркос свим тешкоћама и изазовима који су пред њом.

"Србија се показала у новом светлу и с новим ликом свом народу, Европи и целом свету", рекао је Гузенбауер, додајући да нема много земаља у свету које могу да се суоче са толико изазова истовремено.

"Али Србија је под вођством Александра Вучића успела то да уради", рекао је Гузенбауер.

Сасвим је природно, додао је, да Србија, оваква каква јесте, настави пут ка европским интеграцијама, а да истовремено одржава блиске везе са историјским и стратешким партнерима.

"Зато је Србија на неизбежном путу ка Европи, путу који може да допринесе много, не само стабилности и безбедности у региону, већ целом континенту", закључио је Гузенбауер.

Присутнима су се обратили и редитељ Емир Кустурица, који је рекао да у времену кад у свету влада тренд укидања културе премијер брине и о култури и државним средствима "кад зашкрипи" помаже и Андрићграду и у Кустендорфу, а затим и студенткиња Правног факултета Сања Лакић, као и пензионерка Надежда Николић, која је посебно захвалила премијеру Вучићу јер брине о најстаријима.

Скупу су присуствовали бројни амбасадори, политичари, међу којима су били Александар Вулин, Расим Љајић, Драган Марковић, Милан Кркобабић, Вук Драшковић, представник Срба у Хрватској Милорад Пуповац, члан Председништва БиХ Младен Иванић и други.

Николић увек може да рачуна на подршку СНС

Премијер је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу, оснивачу те странке, на храбрости и томе што је земљи дао прилику да изађе из вишегодишње и вишедеценијске кризе и поручио да Николић добро ради свој посао и да ће увек имати подршку СНС. "Захваљујем Вам на томе што сте имали храбрости да урадите оно што нико од нас није имао, на томе што сте имали довољно поштовања и увек довољно љубави према народу и велико срце за СНС", казао је Вучић Николићу. Вучић је Николићу рекао, да када говори о љутњама и ономе што га погађа, зна колико га то боли. "Зато гледам да у томе никада и не учествујем и када о нечему другачије мислимо, гледам да прећутим, рачунам да сте увек Ви у праву и да боље то видите, и даље видите", истакао је Вучић. Он је Николићу обећао да ће увек моћи да рачуна на људску, политичку и сваку другу врсту подршке СНС, јер они сматрају да Николић добро ради свој поасо. "Ви нам судите и критикујте нас и због некада погрешних речи које изговоримо и погрешног става то је ваше право и обавеза, а ми ћемо гледати у будућности да више и чешће прећутимо и да гледамо заједнички у будућност", казао је Вучић у обраћању Николићу.

Страначка скупштина у јануару

Председник Српске напредне странке изјавио је да ће у јануару та странка одржати страначку скупштину како би СНС заменио оне који власт користе за богаћење, уместо да раде за своју државу. Вучић је својим страначким колегама поручио да не покушавају да "продају" оно што раде, јер то не чине за себе и у своју корист, већ за своју државу, и да не јуре функције и повластице по сваку цену. "Нажалост и неки од нас помислили су да је власт прилика за богаћење, за лагодан живот, за поглед ка себи и својима, уместо ка народу и држави. Зато ћемо у јануару имати страначку скупштину да бар део тих људи заменимо, вратимо на право место, а новим, енергичним и храбрим људима пожелимо добродошлицу у нашу странку којом хоћемо да променимо стварност у Србији", истакао је Вучић.

Он је поручио да се не позивају ни на власт, нити на њега или странку када раде лоше и нечасне ствари, јер им то није ни наредио нити дозволио.

"Они који мисле да им страначке функције дају право да се понашају бахато и осионо, да не разговрају с народом, да се понашају као да су изнад обичних људи, неће имати места у Српској напредној странци ма како да се зову и ма какве да су им страначке заслуге и функције", рекао је Вучић.

Према његовим речима то неће бити лак задатак јер ће бити потребно да се стално ради на себи.

"Али снага СНС-а је у томе што је у стању да критикује, мења и поправља себе, и то не када изгуби народно поверење, па покајнички то изговара, већ на врхунцу своје популарности. То је разлика између нас и свих осталих", рекао је Вучић. Он је нагласио да је задатак СНС-а модерна, јака, пристојна и напредна Србија и да нема времена за уживање у постигнутом јер се "прилике мултипликују када се искористе". "И када се искористи једна, рађају се нове", закључио је Вучић.

Веће плате и пензије,привредни раст виши од очекиваног

Вучић је најавио повећање плата у јавном сектору и пензија за оне које су први били на удару реформи, као и да ће привредни раст бити виши од три одсто "пре него што било ко може да замисли".

"Имамо чисте рачуне у финасијама, следи повећање плата и пензија за све оне који су били први на удару мера - просветаре, лекаре и пензионере, којима сам бескрајно захвалан на стрпљењу и разумевању", рекао је Вучић на прослави седам година од оснивања СНС. Вучић је навео да је ове године привредни раст виши од очекиваног те да ће, пре него што било ко може да замисли, на годишњем нивоу привредни раст прећи три одсто. "Србија ће бити успешна земља", рекао је Вучић.