Вести

ВУЧИЋ: ДАНАС ОВАЈ ГРАД И ЗЕМЉА ВРАЋАЈУ ДУГ ЈЕДНОМ ОД СВОЈИХ НАЈВЕЋИХ ПИСАЦА

Откривању споменика присуствовао је премијер Александар Вучић, који је поручио да нас је велики писац научио љубави према својој земљи, "волећи је много више од онога колико је она њега мучила".

Пекић нам је оставио прогањајући осећај дуга према сопственој земљи, додао је Вучић и оценио да је неважно ко му подиже споменик, већ да "му покажемо шта смо и колико смо од њега научили".

Вучић је посебно захвалио супрузи писца Љиљани Пекић на храбрости и истрајности, истакавши да је лично поносан што присуствује откривању споменика, као и да је то за њега велика част.

Част јер, додао је, поштује Пекића и његово дело, а поносан је, како је навео, јер је председник Владе у тренутку када се Београд бар мало одужио Пекићу за све што је урадио за Србију, Београд и културу.

Вучић је рекао да је Пекић Србију задужио својим импресивним уметничким опусом, без којег би и српска и европска култура биле сиромашније.

"Ако кажем да данас овај град и земља враћају дуг једном од својих највећих писаца и једном од синова којима су узели готово све, био бих у праву, али бих се истовремено огрешио о Пекића, оног који није мислио да му је неко нешто дужан и који се за демократску Србију борио баш као да он њој лично враћа неки свој дуг", рекао је Вучић.

То осећање дуга према сопственој земљи и потребе да докаже да је достојан ње, оставио је Пекић у аманет, као и сталну обавезу да не мислимо да држава нешто треба да уради за нас, него ми за њу, рекао је Вучић.

"Чак и онда кад је држава према њему била неправедна, а према Бори свакако јесте била, он је сматрао да је то јасан позив да земљу волиш толико да си у стању да је промениш. За њега није била крива Србија, већ смо били и остали ми, свако онај ко није спреман да за њу ради и да је мења", рекао је Вучић.

Ако постоји споменик с наменом, онда је то споменик Бори Пекићу, пред којим би свако ко жели да се бави политиком или јавним послом требало да стане и да као мантру понавља Пекићеве ставове: "Да политика није у тешким речима, нити у речима уопште, него у мудрим решењима, да митологија јесте душа сваког народа, па и нашег, али да се од митологије не живи, да је наша обавеза да мењамо Србију, а не пропаганду, да границе мењамо и померамо ми, а да не остављамо тај посао својој деци, да нисмо рођени са очима на потиљку и да је природно да гледамо напред, а не назад", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на Пекићеве речи да треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих, јер наша част не зависи од тога одакле долазимо, него куда идемо.

"Овде треба изговорити речи да смо се одлучили за мудра и тешка решења и да идемо у Европу са нашом душом и коренима, да идемо у Европу са нашом душом и коренима и да радимо на мењању Србије, да нас гони дуг према њој и да ћемо сви моћи њоме да се поносимо. Гледамо право и идемо право", рекао је Вучић.

Супруга великог књижевника, Љиљана, захвалила је премијеру и Граду Београду, јер без њихове помоћи, како је рекла, тај пројекат не би био остварен.

Животни кредо којег се држао, како је казала, био је пре свега морал, а морална одговорност су били његов живот и рад, што је значило радити за опште добро.

Супруга Љиљана је казала да је Пекић волео Врачар, у којем је живео и стварао.

"Када нас не буде више било, остаће његов споменик за успомену на великог писца и мислиоца, као и борца за демократију", констатовала је она.