Вести

ВУЧИЋ: ЈЕДНИ ДРУГИМА ПОСТАЈЕМО СВЕ ВАЖНИЈИ

САРАЈЕВО - Премијер Србија Александар Вучић оценио је да је данашња заједничка седница Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине у Сарајеву порука рационалног приступања и заједничког гледања у будућност, те истакао да је Босна најважнији партнер Србије у региону.

Он је на конференцији за штампу након седнице две владе истакао да је она важна из неколико аспеката, а први је политички - да се после 25 година од избијања првих сукоба на простору бивше Југославије одржава седница наших извршних органа власти.

"Шаљемо поруку нашим грађанима да заједно гледамо у будућност. Мислим да је порука заједничког решавања проблема, разумевања, рационалног приступа будућности и свакако супростављању свему што је мржња и што изазива трвења", нагласио је Вучић.

Он је казао да је порука и да би била катастрофа за све нас ако бисмо размишљали о било каквим сукобима.

Вучић је указао на важност сарадње у развоју две земље, али и региона и додао:

"Ми смо људи који размишљају о својој деци и о будућности, и једни другима постајемо све важнији".

Додао је да не крије да је за Србију БиХ, не само због Републике Српске, коју природно волимо, један од најважнијих партнера у региону.

"Тешко да у региону можемо да пронађемо важнијег партнера. Не тражимо од БиХ да јој ми будемо најважнији партнер, али ћемо се борити на рационалним, разумним основама, да освојимо наклоност људи, да прихвате што више наших производа и будемо први трговински партнер", нагласио је Вучић.

Констатујући да то није могуће за годину или две, он је изразио уверење да ће се у томе успети за пет година.

Уверен је, додао је, да ће Србија и БиХ бити мотор развоја не само овог дела Балкана, већ и целе Европе, а тим закључио да су стабилност и мир кључ свега, те да је сигуран да ћемо успети да их одржимо.

Заједно можемо много да урадимо у корист грађана

Вучић је изјавио да трговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине напредује из дана у дан и поручио да је циљ наше земље да постане главни трговински партнер БиХ.

Вучић је рекао да је у 2014. трговинска размена две земље увећана за 10,2 одсто у односу на 2013., док је у првих месеци ове године она већа за још 9,4 одсто.

"По први пут имамо већи број инвеститора са обе стране Дрине заинтересованих за улагање и у Србију и у БиХ. Једни другима постајемо све важнији", рекао је Вучић.

Према његовим речима многи у Србији, као и у Босни и Херцеговини имају посао захваљујући сарадњи две земље и међусобној робној размени.

"За нових 40 милиона евра сваке године се увећа извоз БиХ у Србију, и роба из БиХ је увек добродошла у Србију, а мислим да се по резултатима види и да је роба из Србије добродошла у БиХ", рекао је Вучић.

Он је додао да је на данашњој седници било речи о сарадњи у бројним областима, попут изградње електропреносне мреже, далековода од 110 киловолта од Љубовије, преко Братунца до Сребренице.

"Данас потписујемо и протокол о сарадњи у нашим наменским индустријама. Ми тражимо, пошто имате добар центар за разминирање, да ваши стручњаци разминирају наш аеродром у Сјеници", рекао је Вучић.

Он је додао да је било речи и о изградњи путне мреже, као и о железничком саобраћају, али и о старим обавезама, попут оних када су поплављене ХЕ Бајина Башта и Зворник.

"Разговарали смо о проблемима у превозу и преносу робе између две земље, о техничким карактеристикама стандардизације, да роба не проводи по 20 дана на граници", рекао је Вучић и додао да ће министарства унутрашњих послова радити и на затварању 13 шверцерских канала.

"У свим областима можемо много тога заједнички да урадимо у корист и грађана Србије и БиХ. За Србију је БиХ, не само због Републике Српске, једна од најважнијих партнера и тешко да у региону можемо да нађемо важнијег партнера", рекао је Вучић.

Он је поручио да ће Србија настојати да постане најважнији трговински партнер БиХ и да ће то моћи да буде остварено у наредних пет година.

"Тиме показујемо колико је ваша земља за нас важна и верујем да ћемо у десетинама година које су пред нама градити боље односе који ће значити просперитет и за једну и другу земљу, где ће мајке моћи мирно да одгајају своју децу. Мислим да ће то бити мотор развоја не само овог дела Балкана, јер исток Европе постаје мотор развоја целе Европе", закључио је Вучић.

Боримо се за добре односе због нас, не због ЕУ

Вучић је изјавио да су односи Срба и Бошњака кључни за мир и стабилност Западног Балкана и добар живот грађана све земље.

Вучић је на конференцији за новинаре после заједничке седнице Владе Србије и Већа министара БиХ рекао да је уверен да су односи две земље и међусобно разумевање данас бољи него пре три или шест месеци и да ће и даље напредовати.

"Као што данас овде у Сарајеву могу само да говорим на коректан и добар начин, то је моја обавеза и у Републици Српској. Ја имам велико поштовање према (председнику РС Милораду) Додику, као што пред њим кажем да имам велико поштовање према члановима Већа министара БиХ", казао је Вучић.

Према његовим речима такву политику наставиће да води до последњег дана на позицији председника Владе Србије.

"То је политика пуног поштовања територијалног интегритета и суверенитета БиХ. Ми РС волимо, то је природно, али ћемо наставити да градимо добре односе са БиХ јер су добри односи Срба, Бошњака и Хрвата кључ успеха и напретка Балкана", поручио је премијер Србије.

Срби и Бошњаци, додао је, морају да разговарају о свим проблема претходних 100 година, да се они не би понављали нарадних сто година.

Вучић је рекао да је потпуно посвећен развијању добрих односа Србије и БиХ.

"Мени није тешко да пронађете милион мана и лоших ствари, али сам поносан на енергију, труд и рад који улажем не марећи за политичке проблеме који не морају увак да буду позитивни. Наставићу да радим о томе и уверен да се данас боље разумемо него пре три или шест месеци, а тим путем ћемо и наставити", рекао је Вучић.

Он се осврнуо на односе са Албанијом истичући да је раније рекао да Срби и Албанци живе једни поред других, али да су им друштва различита и истакао да то није случај када је реч о БиХ.

"Ми смо толико слични, дели нас једном делу религија, али шта још? Да некога не увредим, исте су нам навике на истом простору живимо, Бошњаци живе у Новом Пазару, Сјеници, Тутину. Желимо добре односе и за то се боримо", рекао је Вучић и додао да се за добре односе бори не због тога што неко други као што је ЕУ то жели, већ зато што Србија и БиХ то желе.

Вучић је рекао и да очекује председника Већа министара БиХ до краја године у Београду.

Није нам ни на крај памети да било кога нападамо

Вучић је истакао да Србија не набавља никакво офанзивно наоружање и да у Београду не постоји никаква "врста лудила да било кога било када нападамо".

Он је подсетио да је Србија предлагала у годинама које су претходиле и које долазе, да је најбоље да се не прича о оружју.

Вучић је приметио да је Србија ћутала када су најављане хаубице, оклопна возила, борбени хеликоптери.

"Једино на шта нисмо могли да ћутимо је могућност добијања лансирних рампи са балистичким ракетама. Ми не набављамо, нити ћемо набављати офанзивно оружје. Имамо нашу наменску индустрију која ради добро и надам се да ће добро сарађивати и са БиХ", казао је Вучић.

Додао је да не планирамо и да нам није "ни на крај памети" да било кога нападамо.

"Само имамо обавезу да заштитимо грађане Србије. Набављамо само дефанзивно оружје", рекао је он.

Грађанима БиХ Вучић је поручио да апсолутно гарантује да не морају да брину, како они који стварно брину, тако и они који то чине из политичкиг разлога.

"У Србији имате пријатеља и спремни смо да у сваком тренутку најтешње сарађујемо са БиХ", поручио је он.

Сребреници ћемо да помогнемо,нека кажу у чему

Вучић је изјавио да ће Србија помоћи изградњу појединих објеката у Сребреници, али и понудити новац тој општини, како би грађани живели боље.

Вучић, који ће 11. новембра учесвивати на инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници, рекао је у Сарајеву да ће Србија на том скупу понудити помоћ Сребреници.

"Србија ће тамо доћи и понудићемо изградњу појединих објеката, понудићемо новац који за нас није мали. Доћи ће и људи који ће понудити друге садржаје у складу са интересима. Мислим да ћете и ви и они да будете задовољни", казао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија може да уради све што у Сребреници од ње буду тражили.

"Ако људи желе новац, ми тај новац имамо, ми немамо проблем са ликвидношћу", казао је српски премијер.

Звиздић: Наставићемо економску и сваку другу сарадњу

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да су економска, друштвена, политичка и свака друга сарадња Србије и БиХ смернице за деловање две владе у будућности и да ће један од важнијих пројеката у будућности бити изградња пруге Београд-Сарајево.

Он је рекао да постоји међусобно разумевање две владе и да ће се и убудуће радити на јачању и развоју и културних, спортских и свих других сегмената друштвеног живота. Звиздић је истакао и да је током седнице расправа била конструктивна са бројним закључцима који ће бити "реализовани кроз различите облике сарадње и конкретних пројеката у наредном периоду". "Један од важнијих је изградња железничке пруге Београд - Сарајево и протоколу размене људи и капитала између наше две земље", рекао је Звиздић и додао да је трговинска размена између Србије и БиХ веома важна. "Заједничка седница има и другу симболику, а то је симбол регионалне сарадње", истакао је Звиздић.

Потписано пет споразума о сарадњи Србије и БиХ

Влада Србије и Савет министара Босне и Херцеговине потписали су после заједничке седнице, Протокол о сарадњи у тражењу несталих особа и још четири споразума из области телекомуникација, животне средине и културног наслеђа. Вучић и Звиздић потписали су Протокол о сарадњи у тражењу несталих особа између Већа министара и Републике Србије, којим се две земље обавезују да без одлагања предузму све мере и активности за решавање свих случајева и особа које се воде као нестале.

Потписан је и Меморандум о разумевању између Владе Србије и Савета министара БиХ у области извоза и увоза наоружања и војне опреме, као и Меморандум о разумевању у области телекомуникација, којим ће се унапредити сарадња, посебно у области преноса са аналогног у дигитално емитовање.

Две владе су потписале и Протокол о сарадњи на очувању моста Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, споменика из Османског периода, као и Споразум у области заштите животне средине и одрживог развоја. У Сарајеву је данас одржана прва заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ.