Вести

ВУЧИЋ: НАСЛОВНА БЛИЦА ЈЕ "ДОКАЗ" КАКО У СРБИЈИ ЦВЕТА ЦЕНЗУРА

Премијер Александар Вучић изјавио је да је данашња насловница Блица "доказ како у Србији цвета цензура и диктатура".
Вучић је на питање новинара о томе како види насловницу Блица, на којој је његова фотографија доцртавана, рекао да је задовољан јер тако нешто није било могуће замислити пре три, четири године.
"То је доказ снаге и напретка Србије", рекао је и додао да су Блиц одличне новине.
"Баш сам леп", нашалио се и додао да свакако неће цепати новине како су то неки чинили, када им се нешто у њима није допадало.
Он је такође најавио да ће ускоро одговорити на писмо новинара окупљених око иницијативе која је покренута после инцидента смењеног министра одбране Братислава Гашића.

Стабилност нам неће срушити,ни изнутра,ни са других страна
Уверен сам да политика стабилности коју смо водили не може преко ноћи бити прегажена и срушена преко ноћи, упркос различитим покушајима и изнутра и са неких других страна, изјавио је Вучић.
Премијер је тако одговорио на поновљена новинарска питања поводом понашања Хашког трибунала у случају Здравка Толимира, који је умро у затвору у Хагу, и Војислава Шесеља.
Он је подсетио да су се неки у Србији позивали на податак да је наша земља на 7. месту по индексу беде, али су "заборавили" да је пре само четири године била на 1. месту такве листе, као и да смо по том индексу сада бољи од Шпаније и Грчке, а, приметио је, не би рекао да смо богатији од Шпаније.
"Да ће изазова бити, биће, али Србија има снаге, да уз довољно рада, марљивости и одговорности из тога изађе као победник", рекао је премијер и додао да Србија полако, али сигурно напредује, иако не може "корацима од седам миља".

У Србији нема случајева какав се догодио Пуповцу
Премијер Србије осудио је нетолеранцију и говор мржње којима је изложен председник Српског народног већа Милорад Пуповац и рекао да је увек спреман и отворен за разговоре са представницима хрватске владе и државе.
Вучић је рекао новинарима да је о томе разговарао са Пуповцем, као и да га је веома забринуло то што је чуо од њега.
Он је навео да је покушао у помирљивом тону саопштења после разговора са Пуповцем да пошаље поруку хрватрских властима да Србија жели добре односе и да моли за другачији однос према Србима.
"Не тражимо политичке разлоге да бисмо се свађали и да бисмо подизали за један или два процената своје изборне поене. Надам се да ће то људи да разумеју. Реакција појединих људи у Хрватској на писмо искрено и добронамерно које је господин Пуповац упутио... Он је мени причао шта му се догодило на Тргу Бана Јелачића и шта су му све говорили. Да, ми то осуђујемо и никада се са тиме нећемо помирити, али је нешто што треба да се промени", рекао је Вучић.
Он је истакао да не би волео да слична писма добија овде, и да имамо сличне примере: "Ми то овде немамо и поносан сам на чињеницу да се то у Србији не дешава", истакао је председник српске владе.
На питање да ли ће бити неких конкретних корака, Вучић је рекао да је увек спреман и отворен за разговоре са представницима хрватске владе и државе и увек ћемо желети да на најбољи могући начин све проблеме решавамо:
"А остало је на њима, да одлуче", закључио је.
Председник Српског народног већа Милорад Пуповац упутио је писмо председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровиц у којем је упозорио на нарастање атмосфере нетолеранције и поруке мржње према политичким, етничким и другим мањинама у Хрватској.

ММФ ће бити задовољан, проћи ћемо и пету ревизију
Вучић је изјавио да ће Међународни монетарни фонд бити задовољан реформама у Србији, која ће, како је истакао, проћи четврту ревизију текућег стенд-бај аранжмана.
Премијер је истакао да и даље остају два највећа проблема - рационализација државне управе и судбина рудника РТБ Бор и Ресавица.
Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је ММФ задовољан реформама у Србији, да немамо проблем са стањем у буџету, нити са приходном страном, нити са расходима и да је остало урадити "још неке ситнице" око Србијагаса и ЕПС-а, који су тежи проблеми, али не и нерешиви.
"Да имамо тешкоће, имамо. Највеће проблеме не видим у реструктурирању јавних предузећа. Уз рационализацију то су РТБ Бор и Ресавица. Шта ћете, наследите нешто што 20 година тако иде, уз то вам дође најнижа цена бакра на светском тржишту икада, гледамо, мучимо се и не знамо шта да радимо. Али се боримо с тим сваки дан. То су два највећа проблема за нас", истакао је Вучић.
Он је додао да Србија ради са Светском банком и ЕБРД-ом и да очекује пролазак и четврте и пете ревизије.
"Пета ревизија долази у јуну и ко тада буде у влади њима ће бити најтеже. Тада ћемо имати више обавезних ствари да испунимо пре него што се уопште упусте у преглед и оцену. То нису ни лаке ни популарне ствари, али оздрављују нашу привреду и то ћемо да урадимо", рекао је Вучић.
Ако се поставља питање да ли ће ММФ отићи незадовољан, имаће одређене примедбе, али биће задовољан и проћи ћемо четврту ревизију, додао је премијер.
Према његовим речима Србији расту приходи, што се може видети у чињеници да је за исплату пензија 51,1 одсто раније ишло из ПИО Фонда, док је то сада 62,2 одсто, а свега 37,8 одсто из буџета.
"То показује да нам је позиција нешто лакша и да је држава нешто здравија. ММФ је задовољан акцизама, како иде бруто домаћи ПДВ... У номиналном износу највиша просечна плата била је у децембру 2015. и то без повећања 51.825 динара, што је више него раније и то показује да се приватни сектор полако диже", констатовао је Вучић.