Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ДАНАС УРЕЂЕНИЈА И БОЉА ЗБОГ РЕФОРМИ

Премијер Александар Вучић очекује да до краја године буду отворена поглавља 32 и 35, а да почетком наредне године буду отворена и поглавља 23 и 24 у процесу придруживања Србије Европској унији.

"За нас има доста проблема у вези с поглављем 35, али о томе ћемо више разговарати 13. октобра у Бриселу", рекао је Вучић на заједничкој конференцији с Хамондом.

Он је пренео да је са шефом британске дипломатије разговарао и о наставку дијалога с Приштином, посебно о заштити српских цркава и манастира на Косову, као и о УНЕСЦО-у, али и о избегличкој кризи, односима у региону, наставку економских и политичких реформи у Србији.

"Прихватили смо предлог министра Хамонда да успоставимо формални стратешки дијалог, да имамо сталну везу и контакте, где бисмо преко тела које би водили, рецимо, заменици министра спољних послова, могли да се консултујемо о кључним стварима за обе земље", изјавио је премијер.

Посебно истакавши добре билатералне односе, Вучић је захвалио Хамонду и Великој Британији на помоћи која је уследила у ситуацијама када је Србији то заиста било неохподно, посебно након катастрофалсних поплава 2015, али и сада у време избегличке кризе.

За избеглице ћемо и даље да чинимо све што можемо

Србија ће дати све од себе да се припреми за предстојећу зиму и прихват избеглица, поручио је данас Вучић, наводећи да се не плаши одговорности и одговорнијег приступа томе.

Вучић је рекао да ће избеглице бити задовољне прихватом у Србији на зиму, будући да ће бити припремљени кревети, ћебади, довољно хране.

На питање да ли је Србија прихватила да изгради веће прихватне центре за избеглице, Вучић је одоговорио да му нико није дао тај предлог, али да је у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел предложио да Србија са своје стране уради неке ствари.

"Не плашим се наше одоговрности и нашег одговорнијег приступа томе", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли ће у Србији бити изграђени већи прохватни центри, наводећи да су све то нагађања и да "новине са нечим морају да се попуне".

"Кад буде било речи о било чему таквом, ја ћу доћи пред вас", поручио је Вучић.

Премијер Србије је и у разговору са Хамондом истакао да је Србија дала све од себе да прими све људе и да је на најбољи могући начин показала солидарност, хумано и толерантно лице.

Указујући да је Србија добила много мање новца него што су добиле чак и неке друге транзитне земље, Вучић је навео да то није праведно, али да Србија не заговара европске вредности због европских фондова, већ зато што верује у европске вредности и у такву врсту друштва.

Вучић је рекао да је дубоко захвалан невладиним организацијама, јер је држава на неки начин пратила њихове идеје у збрињавању и третирању избеглица.

Поновио је и да Србија ни од кога не тражи ништа, да зна да не може да добије велике новчане износе, а да је Хамонду пренео да је боље да не добијемо ништа него да нас понизе малим износом, приметивши да су неке земље добиле 20 пута више од нас, иако се избеглице тамо задржавају много мање него у Србији.

Избори у Војводини извесни, сепаратисти немају шансе

Вучић је изјавио да је неминовно да ће у наредних неколико месеци бити одржани избори у Војводини, а спекулације да ће 16. октобра распустити свој кабинет назвао је "глупостима".

"16. октобра имам паметнијег посла", одговорио је премијер на питање новинара да ли је тачно да ће 16. октобра распустити кабинет и расписати парламентарне изборе.

Вучић је рекао да се у медијима појављују свакакве глупости и да је његов проблем што не може да стигне да одговори на све те глупости и лажи.

"Прво ћу да објасним шта је мој став око свега, а то око 16. октобра само питам оне који су то смислили да ли су то сами смислили или им је неко помогао", рекао је Вучић.

На питање у вези са написима у појединим медијима да су у Војводини све гласнији захтеви за стварање нове републике, премијер је рекао да жели да умири грађане Србије који живе у Војводини, поручивши им да од тих сулудих и бесмислених идеја нема ништа.

"И само нека сањају шта год хоће и колико год хоће. Колико год неко одлагао изборе и везивао се за фотељу, избори су неминовни за наредних неколико месеци", рекао је Вучић, додајући да ће се онда видети ко јавно, а ко тајно подржава идеју сепаратизма, те закључио да такви неће имати шансу на изборима, ни у Војводини, ни у другом делу Србије.

Србија данас уређенија и боља због реформи

Србија је данас много уређенија и боља земља за живот, поручио је данас српски премијер и то због политичких и економских реформи и да то не виде само они који сматрају да је пут разарања и уништавања земље њен најбољи пут.

Он је тиме одговорио на молбу новинара да коментарише изјаву покрајинског премијера Бојана Пајтића да су "небеске размере Вучићеве бахатости.

"Ја одговарам грађанима Србије, свима, па и Бојану Пајтићу. И он данас живи у много бољој и уређенијој земљи, него што је била пре две и три годне, баш у оној о каквој је говорио Хамонд", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

То да је земља уређенија и боља због политичких и економских реформи, казао је Вучић, не виде само они који мисле да је пут разарања и уништавања Србија најбољи њен пут.

"Са тиме никада нећу моћи да се сагласим.. Мој посао је да водим Владу Србије и док будем имао подршку грађана за то, то ћу да радим. Кад не будем имао, неће ми бити потребни ни Мишковић ни бодљикава жица да ме везују за фотељу да бих сачувао своју позицију", поручио је српски премијер.

Он је додао и да Пајтић не ради свој посао, те да такву изјаву о његовој бахатости може да да само "човек који сваког петка има страначке обавезе, викендом не ради, понедељком и уторком понекад дође на посао, али се не задржи дуже од два сата".

"Мислим да за годину и по дана нисам дао ниједну непристојну изјаву. Ако јесам, сваки пут бих се извинио. Никад се нисам бахато односио за разлику од њега. Као председник Владе Србије не идем са оним сиренама на свом аутомобилу. Мислим да се никада нисам понашао осионо и бахато. Можда је бахатост у томе што сматрам да би народ требало да одлучује, а не да политичари буду ти који ће себе да везују за фотељиу и да мисле да су паметнији од народа", подвукао је Вучић.

Можда је бахатост у томе, додао је, што није ишао на Брионе 20 дана, "него сам се борио овде како да кажем добродошли макар после 20 година онима које нисмо дочекали како треба у време Олује".

У државном буџету као у апотеци, у покрајинском хаос

Вучић је изјавио да ове године први пут после 30 година неће бити ребаланса републичког буџета. "Ми се понашамо одговорно и озбиљно", рекао је Вучић, коментаришући јучерашњи ребаланс покрајинског буџета, за који каже да је резултат неодговорног и неозбиљног односа власти у Војводини, која увек, како је приметио, проналази кривце у неком другом.

"Ко му је био крив за ребалансе 2012, 2011, 2010, 2009.... 2004. године? Јел им и тада била крива републичка влада Бориса Тадића или нечија друга? Није, него су неспособни, не знају ништа, само да отимају", рекао је Вучић . Додао је да, насупрот покрајинским финансијама, у републичком буџету постоји ред "као у апотеци" и нема никаквих проблема, ни са једном врстом пореза, те да су сви приходи много већи, а сви расходи много мањи.

"Први пут после 30 и нешто година нећемо уопште имати ребаланс. Имамо одличне податке, понашамо се озбиљно и одговорно и тако ћемо да наставимо", рекао је Вучић. Премијер је навео и да је "знао да ће да одговара и за неспособност покрајинских власти".

"Тражили су својевремено да раде путеве у Војводини, па се показало да су неспособни да то раде, па смо ми преузели да плаћамо све плате, пензије, да им дајемо те паре којима они располажу, па ће да деле својим члановима, председницима одбора, тобоже невладиним организацијама...", навео је Вучић. Републичка власт је, додао је, прихватила да ради путеве сваког реда у Војводини и зато се данас много више гради.

Телеком не продајемо по сваки цену, јавни позив ускоро

Премијер Вучић изјавио је данас да је питање дана, а не недеље када ће бити расписан јавни позив за приватизацију Телекома Србије. Вучић је на конференцији за новинаре у Београду поручио да Србија неће по сваку цену продавати ту компанију, а поготово ако не добије добру цену и добре услове.

"Идемо са тим, али нећемо да продајемо ако не добијемо добру цену и добре услове. Нама то није потребно због буџетског дефицита, он је покривен, то нам неће ићи у буџет, пола би ишло у инвестирања, а пола за лоше кредите које је узимала ДС", рекао је Вучић.

Прецизирао је да је интересовање за ту компанију показало осам фирми, а да постоје још једна или две које су заинтересоване, са којима ће да се разговара. Његов је став, додао је, да је много боље да Телеком буде продат, јер се плаши да ће доживљавати пад, зато што тешко може да издржи утакмицу са великим светским играчима.

Радује ме што је упаљена и друга пећ у Смедреву

Премијер Србије је изјавио да паљење друге пећи у Железари значи много за целу српску привреду и додао да га радује што је упаљена и друга пећ. Српски премијер је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је поносан што је упаљена друга пећ, она која је, како је рекао, била мртва.

"Поносан сам смо нешто што је угашено, било мртво успели да пробудимо, подигнемо, да упалимо другу пећ, да људи раде, да су им плате повећане. Поново ћемо свима повећати плате у Железари", поручио је Вучић.

Да сам отишао у Елбасан, Србија би била понижена

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да у на утакмицу Албанија-Србија не иде јер није добио гаранције да тамо неће бити косовски премијер Хашим Тачи и истакао да би у супротом Србија била понижена.

"Нисам добио гаранције да тамо неће бити људи о којима сам говори. Нисма отишао, јер би Србија била понижена", рекао је Вучић и поновио да га безбедносни разлози не занимају, нити то што "неки магарац прети његовим наочарима из Сребренице".

Вучић је додао и да одлука такође није имала везе са односима две земље.

"Очигледно да се све политизовало, направило се безброј проблема које сам желео да избегнем. Дао сам благу и умиријући изјаву, какву мислим да државници треба да дају и нисам на папир ставио све што сам мислио", подвукао је Вучић.

Вучић је на питање зашто не иде на утакмицу, када је раније рекао да ће тамо предводити навијање, прецизирао да је рекао да ће ићи само ако "Тачи не буде тамо".

"Рекао сам да ћу водити навијање и увек ћу водити где год наши буду играли. Да сам отишао безброј примедби би наши, рекли бисте да се китим туђим перијем. Никада у ових годину и по дана ни на једној спортској манифестацији нисам био, нити сам се икада китио туђим перјем", рекао је Вучић.

Он је додао и да је уверен да ће наши фудбалери дати све од себе, да ће се борити, а какав ће резултат бити - видећемо.

Премијер је раније данас у писму јавности поручио да је одлучио да не присуствује фудбалској утакмици Албанија-Србија, у Елбасану, због политизације тог спортског догађаја, а од албанских власти је затражио да свим грађанима Србије обезбеде пуну сигурност пре, током и после меча.

"Због несвакидашње политизације једног спортског догађаја, после више телефонских разговора са премијером Албаније Едијем Рамом, донео сам одлуку да не путујем у Елбасан, како би главни актери фудбалске утакмице били спортисти", каже Вучић у писму. .

Премијер је најоштрије осудио хулигански напад албанских навијача на фудбалере Србије.

"Захтевам од албанских власти да свим грађанима Србије, који буду присуствовали овом спортском догађају, обезбеде пуну сигурност пре, за време и после одржавања утакмице", нагласио је Вучић у писму.

Поручио је да су Србија и Албанија претходних годину дана радиле много на међусобном разумевању и успостављању редовних контаката, који доприносе бољој политичкој и економској сарадњи две земље, после деценија ћутања и замрзнутог непријатељства.

Две земље су, како је нагласио, почеле да разговарају о великим и важним пројектима, као што су изградња аутопута Ниш-Драч и пруге Београд-Подгорица-Скадар-Тирана.

"Знам добро да је и данас лакше и популарније подизати тензије, јер увек је једноставније изабрати линију мањег отпора и приклонити се мржњи уместо рационалном сагледавању будућности. Ипак, сматрам да су албански премијер Еди Рама, као и руководство Србије, разменом најбољих студената, послали важну поруку не само нашим народима, већ и целокупном свету, да озбиљно и одговорно гледамо у будућност региона, Србије и Албаније", поручио је премијер Србије.

Фудбалерима Србије је пожелео успех и победу, али их је и замолио да се боре за грб и заставу Србије.

"Поручујем да ћу их, без обзира на то да ли ће победити или изгубити, као председник Владе сачекати и пожелети им много нових победа у будућности“, наводи се у писму премијера Вучића.

Нема толеранције за недипломатски потез амбасадора

Вучић је данас рекао да је амбасадор Албаније у Београду, који је одбио да прими протестну ноту Министарства спољних послова због каменовања аутобуса са фудбалерима Србије, поступио недипломатски и да због тога неће моћи у наредних шест месеци да контактира са српским званичницима.

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са британским шефом дипломатије Хамодном, рекао да амбасадори имају право на такву реакцију, а да Србија може да их у том случају прогласи персоном нон гратом или да шест месеци не буде у контакту са представницима Србије.

"Моја одлука је да не кваримо односе на тај начин и шест месеци неће моћи да дође до мене, ни до других званичника. Такво понашање не може да се толерише", рекао је Вучић.

Додао је да жели да разуме Албанце, у смислу да су они хтели да пошаљу најбољу слику а не такав инцидент, али да то ни на који начин не може да оправда недипломатске потезе албанског амбасадора.

Вучић је додао да је разговарао са премијером Албаније Едијем Рамом, да је Рама примио спрске студенте, да ће он примити албанске студенте, те да ће две земље наставити да сарађују.