Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НИЈЕ ПОРАЖЕНА, ТО ВИШЕ НИЈЕ ВЕЛИКА НОВОСТ

Србија није поражена, а то више и није велика новост, јер полако али сигурно учимо да у најмању руку не губимо, изјавио је данас премијер Александар Вучић после одлуке Унеско да не прими Косово у ту организацију.

"Како једна стара изрека каже - бахатост је највећи непријатељ победе. Ја не желим да ликујем, нити ми Срби желимо да се правимо важни, али хоћемо свима поводом одбијања захтева Косова да уђе у Унеско да кажемо: Србија није поражена и то више и није велика новост, и Србија полако, али сигурно учи у најмању руку да не губи", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом одлуке Унеско о Косову.

Он је рекао да су најбољи доказ за то чињеница да је Србија и у случају Резолуције о Сребреници, економске агресије Хрватске, као и данашње седнице Генералне конференције Унеско имала успешан крај.

Вучић је рекао да су српски народ и земља завршили са комплексима и фрустрацијама, да се боре за, а не против, да штитимо своје интересе, и да више нисмо неко коме се намеће било чија воља.

"Порука грађанима је да Србију више нико не може да гази", рекао је Вучић.

Штитећи интересе народа супротставили смо се јачима од себе, који нас нису унизили, рекао је Вучић и истакао да је поносан на земљу и на народ.

Он је рекао да ће Србија неке утакмице и губити, али да неће одступити од својих принципа, те да неће улазити у сукобе већ ће покушавати да дијалогом реши све проблеме.

"Ми стојимо усправно, не сагињемо главу, не губимо. И зато молим грађане Србије да се навикну на то. И када будемо губили, нећемо одступити од своје политике. Бићемо принципијални, нећемо сукобе, хоћемо сарадњу и договоре", истакао је Вучић.

Србија ће, како је истакао, држати своју реч и испуњавати све што је договорено, али да истовремено неће заборавити своје интересе.

"И кад кажемо 'не' биће јако, дубоко аргументовано. Наше 'не' је наук за много веће, који су хтели другачију одлуку на Скупштини Унеска", рекао је премијер.

Он је поновио да Србију нико не може да гази, да Србију нико не може да унизи и да Србија то не дозвољава.

Премијер је поручио да је "један мали краткорочни посао завршен, али да предстоји још посла".

"Завршили смо један мали краткорочни посао, али не са неуспехом. А да нас очекује још много посла, и данас и сутра, у то сам уверен. Уверен сам да нема победа у политици, али важно је да не будете поражени. Праве победе ће доћи у економији", поручио је Вучић.

Не одговарамо на увреде, хоћемо дијалог с Приштином

Премијер је поручио Приштини да неће да одговара на увреде увредама већ да се залаже за наставак дијалога и решавање проблема кроз разговор.

Како је рекао, из Приштине су стигле бројне увреде и оштре речи, али Србија на то неће одговарати.

“Желим да поручим Приштини да поред тешких речи и увреда упућених нама нећемо одговарати увредама", нагласио је он.

"Мој одговор је: радите свој посао, нећемо каменом да вас гађамо, нити на камен да каменом одговарамо, тражимо наставак дијалога и да разговором решавамо проблеме а не наметањем или изазивањем криза у односима", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србији.

Он је нагласио још једном да Београд жели наставак дијалог и додао би и ово питање "да је било памети" било решавно у оквиру дијалога, а не покушајима да се Србија гази или унизи .

"Србију неће нико да гази, нико неће да унизи. Србија то неће дозволити", поручио је Вучић.

Србија је, како је рекао, спремна бројне компромисе како би се обезбедио бољи живот за све људе на Косову и Метохији, али да сви морају да испуњавају своје обавезе и договоре.

Србија држи до тога и тако ће се понашати и у будућности

Премијер се потом осврнуо на разговоре Београда и Приштине у Бриселу. "Дачић је више пута поновио Тачију да ће да изгубе на гласању па нек се жале не знам коме... Онда је Тачи кренуо да вређа, нема смисла да говорим о томе... Онда сам му, претпостављам, на једнако оштар начин одговорио сличним језиком. Они су желели да нам покажу где нам је место, као што су желели и неки други по неким другим питањима", рекао је он.

Према његовим речима, ово данас није победа, већ избегавање пораза.

"Наша намера била је да у Бриселу решавамо проблеме и о свему разговорамо", истакао је Вуцицћ.

Премијер је рекао да се Србија ухватила у коштац са моћнијим и већим од себе, као и да Србију не занимају победе у којима има жртава.

Он је рекао и да Србија учи да не губи.

Изненадили смо Приштину радом и енергијом

Вучић је рекао да Влада Србије борбеношћу и страшћу успела да заштити своју земљу и да је Приштину, убеђену у победу, изненадила својим радом, енергијом и трудом.

На питање новинара да ли данашње гласање у Унеско доказ да је порастао углед Србије у свету, Вучић је рекао: "Они (Приштина) су били убеђени у победу. Ми смо их изненадили трудом, радом, енергијом. Губићемо у будућности неке утакмице, али даваћемо све од себе ", рекао је Вучић, додавши да су представници четири мале земље после данашњаг гласања плакали од среће.

Како је приметио, мења се менталитет грађана Србије и однос.

"Када рад поставите у средиште свега, резулати морају да дођу", поручио је Вучић.

На питање да ли сматра да је била грешка преношење ингеренција са УНМИК-а на Еулекс, он је одговорио: "Не мислим да је то била грешка. Ми то нисмо урадили, урадили су други пре нас, али могу да разумем тај политички тренутак."

Македониоји и Црној Гори Приштина важнија од Србије, умећемо да поштујемо

Вучић је изразио жаљење због одлуке Македоније и Црне Горе да подрже пријем Косово у Унеско, чиме су, како је рекао, показале да им је Приштина важнија од Србије.

"Хвала им на томе, умећемо да поштујемо то. Желимо најбоље односе са свима, али умећемо да меримо и поштујемо то што су урадили, што су показали да им је Приштина важнија од Србије", казао је премијер. Додао је да је Грчка била уздржана, а посебно је захвалио Словачкој која је издржала све притиске и гласала против, као и Пољској која је признала Косово, али је била уздржана на седници Генералне конференције.

Такође, како је навео, Мађарска је гласала за пријем Косова, а рекли су да ће бити уздржани.

Надам се да екстремисти неће предузимати ништа

Премијер Србије се нада да екстремистичким групама на Косову и Метохији, које се оглашавају по друштвеним мрежама, неће пасти на памет да предузимају кораке након одбијања Унеска да прими Косово у своје чланство.

"Надам се да неће да предузимају ништа. Надам се да им тако нешто неће падати на памет", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре. Он је навео да српска страна има своје обавезе, зна шта су и то је све.