Вести

ВУЧИЋ: ВЕОМА ЈЕ ТЕШКО ДОНЕТИ ОДЛУКУ О ТЕЛЕКОМУ

СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Влада Србије одложила је доношење одлуке о приватизацији Телекома за 16 сати, рекао је премијер Александар Вучић али је додао да не искључује могућност да коначна одлука буде донета у понедељак.
"Веома је тешко донети такву одлуку и не бринем за то што знам каква год одлука да буде исти ће да нападају, они којима је то занимање, који немају никакве аргументе", рекао је премијер новинарима у Сремској Митровици.

Поновио је да је његов и посао Владе Србије да ради у најбољем интересу грађана.

"Није лако донети одлуку. Данас ћемо обавити додатне консултације са приватизационим саветником, и свим људима у влади. Највероватније данас, а ако не данас, онда у понедељак", рекао је премијер и истакао да шансе има један понуђач и да је реч о америчком инвестиционом фонду.

То, додао је, јесте један од наших националних ресурса, свакако није наша сребренина и не вреди колико смо ми причали, али не вреди ни мало и утолико је та одлука тешка и специфичина.

"Не памтим да сам и сам био у таквој врсти недоумице и у таквој ситуацији да веома тешко донесм одлуку као што је ова", рекао је Вучић и објаснио да Влади Србије новац од Телекома није потребан за буџет, а ни за изборну кампању.

Упитан због чега је толико тешко донети одлуку о приватизацији Телекома, премијер је казао да је реч о понудама које су добијене, реч је о цени, а ми, додао је, меримо да ли је то максимум који можемо да добијемо.

"Важно је да знамо да ли можемо да обезбедимо да у наредних пет година од Телекома направимо фирму да буде таква да можемо да добијемо другу, вишу цену, или то, ипак, није реално...", рекао је Вучић и додао да је реч о рационалним критеријумима, те да је то, како је казао, оно што владу мори.

"Да смо добили 100 милиона већу понуду, одмах да вам кажем, без размишљања бих прихватио, а овако се још ломимо", истрајан је Вучић приметивши да је много тога утицало на смањење понуђене цена и додао да је то "ваљда у Србији уобичајено и то добро знате да смо мајстори да себи одмогнемо.

"Генији смо за то", констатовао је премијер.

Вучић је рекао да инвеститор рачуна да ће имати проблема кад преузме Телеком због онога што је договорено са запосленима и синдикатима, као и другим проблемима са којима би се суочили након преузимања компаније.

"И то је допринело делимичном снижавању цене", рекао је Вучић напоменувши да је за запослено обезбеђено сто милиона за отпремнине и друга социјална давања, као и 50 милиона за социјалне губитке.

Пратимо ситуацију у БиХ и РС

Вучић је рекао и да Србија посебно прати ситуацију у Босни и Херцеговини и Републици Српској и да ће се по повратку из Брисела састати са председником РС Милорадом Додиком.

"Синоћ сам кратко разговарао са Додиком. Посебно пратимо ситуацију у БиХ и РС", казао је Вучић одговарајући на питање о уставној кризи у РС. Додао је и да ће у Београду после Брисела, у који путује у понедељак, моћи отворено да разговара о свему са Додиком.