Вести

ВУЧИЋ: ЗА ЈЕДИНСТВЕН ОДГОВОР НА ЗАЈЕДНИЧКЕ ИЗАЗОВЕ

Премијер Србије Александар Вучић позвао је данас чланице ОЕБС на јединствен одговор на изазове пред којима се налазимо, јер су, како је истакао, и проблеми универзални.
Вучић је у обраћању учесницама београдске конференције ОЕБС на министарском нивоу истовремено позвао на повратак и јачање изворних вредности, на којима та организација почива.
Премијер је поручио да је Београд у овој ситуацији право место за разговор о безбедности и сарадњи, јер Срби, како је приметио, имају историју која нас је "више учила рату, него миру и више убијању, него живљењу".
Србија је, међутим, прошлост оставила за собом, где јој је и место, и гледа у будућност.
У том смислу, према премијеру Вучићу, и ОЕБС мора наћи решење за изазове пред нама, а највећи у овом тренутку, за цео свет, али посебно за земље ОЕБС, су нарастајући тероризам, мигрантска криза, али и сукоб у Украјини и ситуација у Турској, навео је.

Животи изгубљени у Паризу, Бејруту и над Синајем исто вредни
Вучић је изјавио да тероризам представља најозбиљнију претњу не само безбедности, већ и вредностима за које се залажемо, да погађа све земље пођеднако и да је стога потребан и универзалан одговор на то зло.
Премијер је навео да поново јачају терористичке акитивности и да је потребно да се та претња најозбиљније схвати.
"Потребно је да будемо јединствени не само у осуди, већ и у борби против тероризма" подвукао је Вучић и додао да су једнако вредни животи изгубљени и у Паризу и у Бејруту и у авиону изнад Синаја.

Премијер је још једном позвао на јединствен одговор.
Како је рекао, ОЕБС може да одигра значајну улогу у превенцији тероризма и у том смислу је рекао да су за сваку похвалу напори и рад на едукацији као превенцији тероризма.
Европа и простор ОЕБС-а налазе се пред проблемима, међу којима је и глобална економска криза, истакао је Вучић и подвукао да и поред тога треба учинити све да се заштите принципи на којима ОЕБС почива и због којих је и формиран.
"Морамо да потврдимо те принципе који су уздрмани", навео је Вучић и додао да је неопходно подражавати дијалог, повратити изгубљено поверење и концепт на којем је почивала организација.

За проблем миграната потребна заједничка политика
Вучић је апеловао на Министарски савет ОЕБС-а да на београдској конференцији донесу заједничке закључке и препоруке за решавање проблема миграната.
"За овај проблем морамо да имамо заједничку политику", поручио је Вучић обраћајући се 22. Министарском савету ОЕБС у Београду.
Мигрантска криза, истакао је, показала је све слабости унутрашње организације држава и система, међународних организација, али нас је и подсетила да нема сарадње и подршке без полицијске и безбедносне сарадње.
"Присутан је и страх од појаве страних терористичких бораца, који су се придружили рату у Сирији и Ираку и тај страх расте.... расте и ксенофобија...", упозорио је српски премијер, апелујући на потребу да се избеглички проблеми реше.
"Стотине хиљада миграната су прошле, а свакако највећи број њих је прошао кроз Србију, и стизали су из два правца...", подсетио је Вучић и додао да велика већина њих жели само једно - да им се врати право на будућност.
Спремни смо, истакао је премијер, да наставимо да учествујемо у међународним напорима за решење мигрантске кризе, иако сва слава, али и сви проблеми леже на онима који их удомљавају, а то су пре свега Немачка, Шведска, Холандија...

Србија бира живот и напредак, а не сукобе
Вучић је рекао да је Србија, паралелно са председавањем ОЕБС-у, учинила велике напоре на путу приближавања Европској унији, те захвалио на подршци свим чланицама на том путу.
"Успели смо да редефинишемо државу и да унапредимо економски систем, да га реформишемо, и за то смо добили признања свих релевантних међународних институција", навео је Вучић.
Он је предочио да је за годину дана фискални дефицит смањен на ниво испод Мастрихта, да је Србија из дугогодишње рецесије ушла у динамичан развој, а са задовољством је обавестио учеснике конференције да ће Србија 14. децембра званично отворити прва преговарачка поглавља са Европском унијом.

Са усијаним главама у Србији умећемо сами
Односи у региону за Владу Србије су међу приоритетима, изјавио је Вучић изразивши бојазан од могућег урушавања регионалне стабилности.
Обраћајући се учесницима конференције српски премијер је истакао да је регионална сарадња једини начин решавања нагомиланих проблема, посебно на Балкану, где, приметио је, кобна може бити само једна искра.
"Балкан је буре барута и једна искра може да запали значајан део света. Зато данас овде пред вама морам да искажем личну бојазан и искрени страх од могућности урушавања балканске стабилности", поручио је Вучић.
Србија јесте чврста и стабилна и политички и економски, оценио је премијер приметивши, међутим, да само неколико кризних ситуација било где у региону, у Македонији, БиХ, Приштини, Црној Гори, могу да учине да цео регион поново плане.
"Ово сам рекао због оних који не разумеју значај и важност свеукупне балканске стабилности, а с усијаним главама у Србији ми ћемо умети да се изборимо", поручио је Вучић.
Додао је да и нестабилна политичка и безбедносна ситуација на Косову и Метохији такође угрожава већ постигнуте бриселске договоре и делимично онемогућава њихово спровођење и даљу изградњу мира, али и да ће Србија без обзира на то наставити дијалог с Приштином, јер је то, како је оценио, једини начин да обезбедимо мир и нормалан живот свим Србима и Албанцима.
Све друго, како је оценио, било би неодговорно и "и једни и други бисмо платили високу цену".
"Србија бира живот и напредак, а не сукобе", поручио је премијер и поновио да Србија и регион јесу део Европе, а да наша земља наставља свој европски пут, на чему је захвална за помоћ америчким колегама, али истовремено чува традиционално пријатељство с Русијом.